Marente gebruikt NCare: grotere medicatieveiligheid

18 juli 2018

Op dit moment wordt het beheer van de medicatie van uw patiënten bij ons in zorg door ons op papier geregistreerd. Wij gaan overstappen op een digitaal systeem: Ncare. Ncare is een softwarepakket van Ncontrol waarmee de papieren toedienregistratie wordt vervangen door een digitale toedienregistratie op een mobiele telefoon of ipad.

De apotheken gaan ook Ncare  gebruiken.

Het gebruik van Ncare biedt allerlei voordelen:

  • We hebben altijd inzicht in de actuele medicatie van uw patiënt.
  • Makkelijker om een dubbele controle te doen op risicovolle medicatie.
  • Bewaking van Ncare op mogelijk vergeten inname van medicatie.
  • Herhaalmedicatie via Ncare direct nabestellen bij de apotheek.
  • Via Ncare zijn alle persoonsgegevens goed beveiligd.

Planning

In 2018 zijn we met Ncare gestart in Noordwijkerhout. Op 22 januari 2019 starten we in Katwijk en daarna  zijn Noordwijk en Voorschoten aan de beurt. 

Papier versus digitaal

Het afstemmingstraject met papieren toedienlijsten is erg ingewikkeld. Bij twijfel nemen we contact op met de apotheker, die soms eerst weer moet afstemmen met de huisarts. Dat kost natuurlijk veel tijd en het betekent ook een registratielast. Voor het geven van risicovolle medicatie moesten soms twee medewerkers naar één cliënt. Noodzakelijk voor de controle maar zeker niet efficiënt.

Met NCare staat het medicatieproces in één applicatie op de telefoon. De app geeft een signaal als de medicatie moet worden gegeven en registreert als het toegediend is. Bij risicovolle medicatie kan de tweede persoon via een foto meekijken of de juiste medicatie in de juiste hoeveelheid klaar staat om te worden toegediend. De app bewaart het akkoord hierop.

Samenwerking met de apotheek

De toedienlijsten staan opgeslagen in NCare. De bestelling van de medicatie gaat digitaal en de apotheker actualiseert het systeem één tot tweemaal per dag. Zo zijn de medicatielijsten altijd actueel. Dit alles is eenvoudiger, overzichtelijker en beter controleerbaar.  

Meer info

Het project NCare wordt bij Marente begeleid door Inge Nipshagen. Wilt u meer weten, dan kunt u haar bellen op 06 20 38 72 17 of mailen op inge.nipshagen@marente.nl.