Veilig op weg

Wie auto rijdt wil dat graag zo lang mogelijk blijven doen. Maar hoe blijft het veilig voor u en anderen? Lees de tips van Veilig Verkeer Nederland.

  • Stap uitgerust de auto in en zorg voor voldoende rustmomenten tijdens langere ritten, bij rijden tijdens slecht weer of in het donker. Rijd maximaal twee uur achter elkaar en neem vaker rust als u merkt dat uw aandacht verslapt.
     
  • Bel niet als u in de auto zit.
     
  • Zorg voor frisse lucht in de auto, dan wordt u minder snel moe. 
     
  • Wissel niet te vaak van rijbaan, blijf zoveel mogelijk op de rechter rijbaan tenzij hier veel zwaar verkeer (vrachtwagens en caravans) op rijdt. 
  • Heeft u bij het afslaan of voorsorteren moeite om uw hoofd te draaien? Stel uw spiegels anders in of koop een extra (dodehoek)spiegel. Informeer ernaar bij uw garage. Ook kunt u tijdens een rijvaardigheidstraining of een extra rijles advies vragen over het gebruik van spiegels en andere zaken, zoals het goed afstellen van de stoel en hoofdsteun.
     
  • Ga goed voorbereid op weg, plan de route als u niet helemaal bekend bent met de weg. Weet welke afritnummers u moet nemen en waar mogelijke rustpunten zijn. Ook bij uw routekeuze kunt u rekening houden met uw veiligheid. Snelwegen zijn veiliger dan provinciale en stedelijke wegen, omdat tegengestelde richtingen van elkaar gescheiden zijn. Ook bij het rijden met een navigatiesysteem is het aan te raden om van tevoren uw route goed te bekijken. 
     
  • Zorg dat u voldoende blijft rijden. Bent u onzeker over uw rijgedrag in bepaalde situaties, dan is het belangrijk dat u juist onder die omstandigheden ervaring blijft houden. U kunt er ook voor kiezen om deze te mijden. Bijvoorbeeld door niet in de spitsmomenten of in het donker te rijden. 
     
  • Zorg dat u altijd uw bril en zonnebril bij u heeft. Een polaroid zonnebril helpt goed tegen weerkaatsing overdag. In het donker kan een speciaal hiervoor bestemde gele bril helpen tegen verblinding. Zo'n bril kan er wel voor zorgen dat u minder kleurverschil waarneemt, waardoor bijvoorbeeld markeringen minder zichtbaar zijn. Kijk zelf wat voor u het beste werkt. 
     
  • Is er ongemerkt iets veranderd aan zicht, gehoor, reactievermogen of evenwicht? Ontdek zelf uw mogelijkheden of beperkingen met de Veilig mobiel poster
     
  • Medicijngebruik kan ervoor zorgen dat u langzamer reageert. Vaak merkt u dat zelf niet op. Het is daarom belangrijk om bij medicijngebruik altijd goed bij de apotheek en aan de arts te vragen of een medicijn bijwerkingen heeft en uw rijvaardigheid beïnvloedt. Raadpleeg eventueel www.rijveiligmetmedicijnen.nl.
     
  • Rijd alcoholvrij en houd er rekening mee dat het lang kan duren voordat alle alcohol uit uw bloed verdwenen is.
     
  • Verkeersregels veranderen, wegen worden drukker en er komen steeds meer nieuwe vervoersmiddelen bij. Is uw kennis nog up-to-date? Test uw kennis met de online verkeerstest
     
  • Twijfelt u vaak op de weg of bent u onzeker over bepaalde onderdelen van het autorijden, dan kunt u bij verschillende organisaties en rijscholen deelnemen aan een rijvaardigheidstraining die specifiek op senior automobilisten of mensen met rijangst gericht is. U kunt in uw eigen auto een rijtest afleggen om beter inzicht te krijgen in uw rijstijl. Daarnaast wordt vaak de mogelijkheid geboden om een oogtest af te nemen en wordt uw kennis op het gebied van verkeersborden en regelgeving opgefrist. Het volgen van zo'n test is altijd zinvol en heeft verder geen consequenties.

Kijk voor meer informatie en tips op de website van Veilig Verkeer Nederland