Zonnepanelen op het dak van Berkhout Lisse

Marente kleurt groen šŸƒ

Bij Marente vinden we het belangrijk om ons steentje bij te dragen aan een duurzame wereld. Dat doen we al sinds 2010 door verschillende energiebesparingsacties uit te voeren, en met succes.

Door onze initiatieven van de afgelopen jaren verbruiken we veel minder energie en hier zijn we onwijs trots op.

Dat we hierdoor ook veel minder geld aan energie uitgeven, is natuurlijk mooi meegenomen. Dit geld kan weer gebruikt worden voor andere duurzame projecten en betere zorg.

Thuis! mei 2020

Groene woonzorglocaties

De afgelopen jaren hebben we flink wat zonnepanelen laten installeren. Er liggen maar liefst 1454 stuks op de daken van Berkhout, Bernardus en Hofwijck. Hiermee wordt per jaar 390.000 kWh per jaar bespaard. Allemaal voorzien door de Nederlandse zon. Om een indruk te geven hoeveel dat is: dit is evenveel stroom als het verbruik van 110 gezinnen. 

We stoten ten opzichte van 2010 27% minder CO2 uit. In 2030 willen we een daling zien van 50%. Op alle locaties brandt LED verlichting, er zijn warmtepompen geïnstalleerd en de warmwatervoorzieningen worden efficiënter gemaakt. 

Marente duurzaamheid - elektrisch vervoer

Elektrisch door de regio

Heb je ze al zien rijden, de witte Citroën C-Zero auto’s van onze technische dienst? Deze zijn in 2019 aangeschaft en zijn volledig elektrisch. De collega’s van ICT zullen in 2020 ook rondrijden in een elektrisch aangedreven auto. En alle wijkteams van de thuiszorg hebben enkele elektrische fietsen waarmee ze op pad gaan naar hun cliënten. 

Milieuvriendelijke leveranciers

Duurzaam ondernemen doe je niet alleen. Daarom kijken wij naar leveranciers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.  Zo heeft onze wasserij hun wasproces zo ingericht dat de optimale hoeveelheid wordt gebruikt om de vuil- en vlekverwijdering te realiseren. De schoonmaak gebeurt bij Marente 100% klimaatneutraal, dat doen ze als enige schoonmaakbedrijf in het land. En de vrachtwagens die onze boodschappen bezorgen, wekken de energie voor hun verkoeling op met zonnepanelen. Wij selecteren we daar bewust op, zodat we samen de wereld een beetje groener maken. 

Warme plek om te overwinteren

We hebben ook lokale initiatieven, gericht op behoud van de natuur. Het gaat niet goed met de vlinders, bijen, kevers en andere kriebelbeestjes. Twee derde hiervan is verdwenen. Bij de Wilbert, Bernardus en Berkhout besloten we de natuur een handje helpen door een insectenhotel te plaatsen. Zo’n warme en beschutte plaats zorgt ervoor dat de insecten kunnen overwinteren. Met een bord vol weetjes informeren we de bewoners en andere bezoekers van de tuin van dit mooie initiatief.