Een veilig gevoel

Waarom lopen we meer risico ons evenwicht te verliezen wanneer we ouder worden? En vooral: hoe is vallen te voorkomen? Tijdens de cursus Valpreventie krijgt u voorlichting over de oorzaken van vallen én gaat u aan de slag met praktische oefeningen om letterlijk steviger in uw schoenen te staan. Iets voor u?

Thuis! september 2020

Doe de cursus Valpreventie

Met de jaren worden mensen vaak minder beweeglijk en wat stijver in de gewrichten”, zegt fysiotherapeut Leen Guijt, die de cursus voor Marente vanuit de fysiotherapiepraktijk Vitaal verzorgt en veel ervaring heeft in de revalidatie- en ouderenzorg. “De lichaamshouding kan bij het ouder worden veranderen. We zien bijvoorbeeld dat mensen naar voren gebogen lopen. Alleen al daardoor is het moeilijker om in balans te blijven. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld medicijnen, verminderd zicht en bepaalde aandoeningen het evenwicht beïnvloeden. Die oorzaken zijn lang niet altijd weg te nemen, maar als je weet waar je op kunt letten en met welke oefeningen je je balans, je beenspieren en conditie kunt versterken, is er al veel gewonnen.”

Dagelijkse handelingen

De cursus bestaat uit 10 lessen: een individuele intake, 8 groepssessies (2 per week) en ten slotte een evaluatie waarin deelnemers persoonlijk advies meekrijgen. Leen: “De oefeningen in de lessen zijn er speciaal op gericht om mensen een veilig gevoel te geven bij alledaagse handelingen. Zoals een koffiekopje naar de keuken brengen, opstaan uit een stoel, een praatje maken tijdens een wandeling. We gaan dus geen ingewikkelde evenwichtskunsten doen op een instabiel matje of oefenen met vallen, maar bijvoorbeeld wel kniebuigingen maken en dubbeltaken uitvoeren.”

Weg met valangst

Een belangrijk doel is ook om angst weg te nemen. "Als je bang bent om te vallen, bijvoorbeeld omdat het je een keer is overkomen, kan de neiging ontstaan om minder te bewegen. Waardoor de kans om te vallen juist toeneemt. Andersom: als je geregeld oefeningen doet en weet waar je op kunt letten, geeft dat een veilig gevoel. waardoor je ook gemotiveerder bent om actiever te leven." Tussen de lessen door en na afloop van de cursus krijgen deelnemers dan ook oefeningen mee waarmee ze thuis aan de slag kunnen. Leen: "Zo blijf je aan je spierkracht bouwen en houd je je evenwicht op peil."

Meer informatie

De cursus Valpreventie kost voor leden € 155,- en voor niet-leden € 185,-. Zorg en Zekerheid en Zilveren Kruis vergoeden de kosten geheel of gedeeltelijk, afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Bent u elders verzekerd, informeer dan bij uw zorgverzekeraar of u voor vergoeding in aanmerking komt.

Wilt u deelnemen aan een cursus Valpreventie? Vul dan het aanmeldformulier in dan plaatsen we u op de geïnteresseerdenlijst. Zodra er een nieuwe cursus gepland wordt nemen wij contact met u op.