'Spaar uzelf! Zet hulptroepen in'

Uw lichaam structureel verkeerd belasten. Niet weten welke (technische) hulpmiddelen er op de markt zijn. Geen idee hebben welke deskundigen uw zorgen kunnen verlichten. Het zal veel mantelzorgers bekend in de oren klinken. Terwijl er juist zo veel te halen is, weet wijkverpleegkundige Rudo Scholte. “Voor bijna elk probleem is een slimme oplossing bedacht.” Beginnerstips van een ervaren rot in het vak. 

Tekst: Erik Went   
Thuis! september 2021

 

Tip 1  - Maak die ander bondgenoot

“Gebeurt het regelmatig dat u te veel in de doe-stand staat? Dan mist u de kans om uw zorgvrager bondgenoot te maken van de oplossing. Op zo’n moment is iemand nog niet klaar voor uw hulp en zal alles wat u doet meer moeite kosten. Door eerst rustig uit te leggen wat u van plan bent, neemt u de ander mee in het proces. Die ander kan dan bovendien zo goed mogelijk meehelpen. Iets wat sowieso de voorkeur heeft, want alles wat de zorgvrager zelf kan doen is meegenomen. Sluit daar dus altijd zo goed mogelijk op aan. Hou de zorgvrager actief. Dat is namelijk een kans om die ander een stukje eigenwaarde en trots terug te geven.” 

Tip 2 - Doe het niet alleen

U hoeft het echt niet allemaal alleen te doen. Zo zijn er thuiszorgteams van Marente. Zij bieden verzorging en verpleging en kunnen u allerlei nuttige informatie geven. Ook kunnen zij de zwaardere intensieve zorg voor hun rekening nemen. Kijk ook eens rond in een woon-zorgwinkel. Om ideeën op te doen over wat er allemaal mogelijk is. Daar hebben ze bovendien woonconsulenten die bij u thuis kunnen komen. Zij kunnen veel goed werk doen. Door die stoel net even anders te plaatsen waardoor de route naar het bed eenvoudiger wordt. Of door gevaarlijke kleedjes weg te halen. Vergeet bovendien niet om gebruik te maken van hulp die mensen uit uw omgeving aanbieden. Doen zij u een aanbod? Maak het meteen concreet en spreek af wat u van die ander kunt verwachten. Ook dat geeft u ruimte om even te ontspannen.”

Tip 3 - Gebruik alle hulpmiddelen

“Het is zo gek niet te bedenken, of er is wel een hulpmiddel voor. We kennen allemaal het verstelbare bed. Maar kennen we ook de stellage die het mogelijk maakt dat het eigen bed van de zorgvrager omhoog en omlaag kan? Of de douchestoel? Of de toiletverhoger? En wat te denken van een draaischijf waar u iemand vanuit het bed op kunt plaatsen, zodat het eenvoudig wordt om die persoon in de juiste richting te verplaatsen? Of van een voorziening waarmee u alle lichten in huis in één keer aan en uit kunt doen en op vastgestelde momenten de voordeur kunt sluiten en ontsluiten? Bijna overal is wel iets voor bedacht.” 

Tip 4 - Start met ergotherapie

Start met ergotherapie “Spaar uzelf. Dat geef ik elke mantelzorger mee. Want als u goed voor uzelf zorgt, kunt u beter voor een ander zorgen. Dat begint met de juiste hulp inroepen: van een ergotherapeut. Dat is iemand die precies kan uitleggen hoe u met minimale fysieke inspanningen maximaal resultaat kunt krijgen. Bij het aankleden van iemand bijvoorbeeld, of verzorging op bed. Zomaar sjorren is onnodig krachten verspillen. En weinig effectief. Een ergotherapeut komt bij u thuis, bekijkt de situatie en kan u op basis daarvan handigheidjes leren waar u jarenlang dagelijks profijt van zult hebben. En het mooie is: het wordt ook nog eens vergoed door de basisverzekering.”

3 x praktisch aan de slag

‘Hoe verzorg ik iemand thuis?’ Dat is de titel van een praktische workshop voor mantelzorgers. De workshop is onderdeel van de School voor mantelzorgers en vrijwilligers van Marente. Tijdens deze compacte cursus leert wijkverpleegkundige Rudo Scholte u de kneepjes van het vak aan de hand van praktijksituaties. Drie voorbeelden uitgelicht.

1. Wassen of douchen

‘Veiligheid gaat voor alles. Een douchestoel voorkomt dat iemand uitglijdt of valt. Wilt u iemand wassen bij de wastafel? Zorg dan dat die persoon kan zitten. Gaat u iemand wassen op bed? Doe dat dan met geïmpregneerde washandjes. Dat is hygiënisch en voorkomt een waterballet. Afdrogen is bovendien niet nodig.’

2. In en uit bed helpen

‘Zorg dat u de beschikking heeft over een verstelbaar bed en zet het op heuphoogte. Als u vervolgens de hoofdsteun omhoog doet, kan iemand al in de juiste positie komen om te gaan zitten. Daarna is het een kwestie van de benen samen opzij brengen en iemand zit al min of meer rechtop. Vergeet dan niet het bed te laten zakken, zodat de ander contact heeft met de vloer.’

3. Aan- en uitkleden

‘Stel: iemand heeft een pijnlijke of verlamde arm. Begin bij het aankleden altijd met de aangedane arm, en doe pas daarna de andere. Bij het uitkleden is de volgorde juist andersom. Begin dan met de normaal functionerende arm, en doe daarna de aangedane.”

Meer weten? Meld u dan aan voor de workshop 'Hoe verzorg ik iemand thuis'. 

Aanmelden