Praktische tips om iemand thuis te verzorgen

In de Duin- en Bollenstreek verlenen duizenden mensen mantelzorg. Met liefde helpen ze een naaste bijvoorbeeld bij het douchen, aankleden, met in- en uit bed komen. Ze knippen nagels, poetsen tanden, verschonen lakens en reinigen gehoorapparaten. U misschien ook. Maar hoe doet u dat goed en handig? En waar kunt u terecht met vragen of voor hulpmiddelen? De Marente themabijeenkomst Hoe verzorg ik  iemand thuis? maakt het u makkelijker.

Thuis! september 2022

“Iemand omkeren in bed of steunkousen aantrekken was bij ons onderdeel van de opleiding”, vertelt verpleegkundige Rudo Scholte, die de cursus samen met ergotherapeut Irene Verdouw verzorgt. “Voor mantelzorgers geldt dat niet. Zij rollen erin en moeten het maar zelf uitzoeken. Vaak blijven ze heel lang alles alleen doen. Terwijl dat niet nodig is: er is bijvoorbeeld wijkverpleging. Of je kunt gaan praten met een ergotherapeut, die juist bij die handelingen waarmee je mensen thuis helpt, goed kan adviseren. De meeste mensen weten niet dat dit gewoon in het basispakket zit. Dat is misschien wel de grootste winst van deze bijeenkomsten: al die kleine wist-je-datjes die een groot verschil kunnen maken.  Ga eens naar een Vegro-zorgwinkel, raden we bijvoorbeeld ook altijd aan. Daar kom je voor zó veel problemen oplossingen tegen waarvan je niet wist dat ze bestaan!”

Ook naar de themabijeenkomst Hoe verzorg ik iemand thuis?

De kosten bedragen € 7,50 voor leden en € 15,- voor niet-leden. Of minder: diverse zorgverzekeraars vergoeden cursussen en workshops op het gebied van gezondheid en preventie. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden.Meer informatie of meedoen? Ga dan naar marente.nl/hvt

Ook het ledenmagazine Thuis! lezen en profiteren van alle voordelen? Word lid van Marente

      Tijd goed besteed

Tanja van der Luit heeft alvast veel aan de bijeenkomst gehad. Ze meldde zich eerder aan uit voorzorg dan uit noodzaak. “Ik dacht: al haal ik er maar één ding uit waar ik ooit iets aan kan hebben, dan is mijn tijd al goed besteed.” Helaas kwam dit ‘ooit’ voor haar onverwacht snel: vlak na de bijeenkomst werd haar man ernstig ziek - en ging zij hem thuis verzorgen. Daarbij komt de opgedane kennis regelmatig van pas. “Ik weet nu bijvoorbeeld hoe je iemand uit een stoel of in bed helpt zonder je rug te veel te belasten. En als ik mijn man naar het ziekenhuis breng, leg ik twee vuilniszakken op de zitting zodat hij makkelijk in en uit de auto kan draaien. Dankzij de bijeenkomst weet ik nu ook dat je de politie kunt bellen als je na een valpartij niet kunt opstaan. Of dat er een steady-apparaat bestaat waarmee je iemand makkelijk op een sta-opstoel of toilet kunt helpen. Dat soort informatie en praktische tips zijn voor iedereen nuttig.”