Simpele tips om energie te besparen

Met de winter voor de deur en de hoge energieprijzen is er reden genoeg om kritisch te kijken naar het energieverbruik. Met deze simpele tips kan het gebruik van gas en elektra worden teruggedrongen. Dit kan op jaarbasis veel geld schelen. 

Zet de apparaten uit in plaats van op de stand-by stand
Apparaten zoals tv, stereo, laptops, wasmachines, boxjes en computerschermen gebruiken behoorlijk wat stroom in de stand-by-modes. Zet alles volledig uit. Dit kan gemakkelijk door stekkerdozen met een aan- en uitknop te gebruiken.

Wassen en drogen
Om uw was schoon te krijgen is het niet altijd nodig om standaard op 40 en 60 graden te wassen. Met wassen op 30 graden bespaart u een paar tientjes op jaarbasis. Heeft uw wasmachine een Eco-programma? Dan loont het zeker om deze ook te gebruiken. Het Eco-programma doet er welliswaar langer over maar omdat dit programma minder heet wast en minder water gebruikt is er minder energie nodig om het water op te warmen. Dit geldt trouwens ook voor het Eco-programma op uw vaatwasser. 

Samen eten

Nodig familie, vrienden of buren uit voor het eten. Meer mensen in huis betekent meer lichaamswarmte waardoor de verwarming lager kan. Je bespaart veel energie door samen te koken, zeker als je dat afwisselend doet. En het is erg gezellig om samen te eten.

Gebruik de droger efficient
De droger verbruikt veel stroom. Als de was in de wasmachine op 1400 toeren wordt gecentrifugeerd, gaat deze zo droog mogelijk de droger in. Een warmtepomp-droger gebruikt de helft aan energie van wat een gewone droger gebruikt maar is wel wat duurder in aanschaf. Het kost veel energie om de droger op temperatuur te krijgen. Door de was op te sparen en meerdere ladingen achter elkaar in de droger te doen, voorkom je dat de droger tussendoor afkoelt. Het is ook verstandig om het stof na elke droogbeurt te verwijderen uit de droger. Zo blijft hij efficiënt werken. De meest simpele manier om energie te besparen is door de was ouderwets op te hangen.

Afwassen
De afwasmachine is een luxe, maar ook een stroomvreter. En de machine gebruikt enorm veel water. Gebruik in ieder geval het Eco-programma op de machine, er wordt dan minder water verbruikt en het wordt minder heet verwarmd. Het is nog duurzamer om zelf af te wasen in een teil of de gootsteen. Je bespaart energie en blijft lekker in beweging.​

Een voordelig kopje thee
Kook water voor het aantal kopjes thee wat je wilt maken.Hoe meer water het apparaat moet verwarmen, hoe meer energie er verbruikt wordt. Door een warmtekussen (de ouderwetse theemuts) over de theepot heen te plaatsen, blijft de thee veel langer warm. Combineer dit met een goede thermoskan en je hoeft maar een keer water te koken om de hele dag warme thee te hebben. 

Slim gebruik van de oven
Een schone oven werkt efficiënter waardoor je minder energie verspilt. Ook is het handig om meerdere pizza's of broodjes tegelijkertijd in de oven te bakken. Als je klaar bent met bakken is het slim om de deur van de oven open te houden, zodat de warmte het huis opwarmt i.p.v. wordt afgevoerd via de ventilatiekanalen. 

Houd de vriezer vol en ontdooi in de koelkast
Een volle vriezer kost minder energie dan een lege, omdat er minder lucht gekoeld hoeft te worden. Het ontdooien van bijvoorbeeld vlees maakt de omgeving koeler. Het is handig om dit in de koelkast te doen, zodat deze zelf minder hoeft te koelen. De ijslaagjes in de vriezer zorgen voor extra energieverbruik. Door de vriezer regelmatig te ontdooien voorkom je dat. 

Kleine pannen en eenpansmaaltijden
Je gebruikt minder energie als je een kleine pan gebruikt waar het eten net in past. Of kook groenten en aardappelen met gelijke bereidingstijd in één pan. Kijk ook eens bij de recepten voor eenpansmaaltijden. Vaak kan het gas al eerder uit dan de aangegeven kooktijd, omdat de pan dan nog heet genoeg is om het eten verder te laten garen. Maak gebruik van deksels om de hitte in de pan te houden. 

Kouder en korter douchen
Het is een kwestie van wennen maar u bespaart behoorlijk als je de thermostaat wat lager zet. En het is nog gezond ook. Voor de waterschaarste en het energieverbruik is het ook beter om maar een paar minuten te douchen in plaats van tien of meer. Je huid droogt daardoor ook minder uit. 

Zuinige stofvrije lampen
LED-lampen zijn een stuk duurzamer dan andere lampen. Ook is het belangrijk om lampen stofvrij te houden. Stof op de lamp kan 50% van het licht blokkeren. Dit is zonde van de energie.

Verwarming tijdig uit,warme kleding aan
Trek een dikke trui en warme sokken of sloffen aan. Ook thermo-ondergoed houd je lekker warm. De verwarming kan dan een paar graden naar beneden. Het laatste uurtje voordat je naar bed gaat kan de verwarming al laag. De warmte blijft nog wel even hangen. En het is natuurlijk extra knus om onder een warme deken te kruipen.

Tochtstrips, radiatorfolie en isolerende folie
Maak het huis energie zuiniger door refelecterende radiatorfolie achter de verwarming aan te brengen en tochtstrips te plaatsen rondom deuren en ramen. Veel warmte gaat verloren via de ramen. Je kunt dit eenvoudig tegengaan door isolerende folie voor de ramen te plakken. 

Gordijnen en vloerkleden
Gordijnen werken enorm isolerend. De warmte blijft meer in huis als de gordijnen dicht zijn. De gordijnen mogen natuurlijk wel open als de zon op het raam schijnt. Dan halen we de zon en het licht naar binnen. Heb je vloeren van hout, liminaat of zeil, dan kan een vloerkleed wonderen doen. De kou trekt minder snel omhoog en de hitte ontsnapt minder snel. Let er wel goed op dat uw huis veilig blijft. Tijdens de valpreventiecursus van Marente krijg je hierover meer advies.