Diep ademhalen lukt gelukkig weer

Ans Pieters (74) was al een tijdje snel moe. “Ik kon nog geen twee stappen zetten of ik moest alweer gaan zitten. Zo uitgeput was ik dan.” Ze had er geen idee van dat haar vermoeidheid iets met haar hart te maken kon hebben. Haar verbazing was dan ook groot toen de artsen iets later op een hartfilmpje zagen dat ze een hartinfarct had gehad.

Thuis! mei 2017

Na verder onderzoek bleek dat Ans een gaatje in haar aorta had en een scheurtje in haar hartklep. “Mijn bloed kon daardoor niet goed meer rondgepompt worden.” Het scheurtje kon niet verholpen worden. De operatie die daarvoor nodig is, brengt te veel risico’s met zich mee. “Het gaatje in mijn aorta is daarentegen wel gerepareerd. En daar ben ik al ontzettend van opgeknapt. Diep ademhalen lukt gelukkig weer! Ineens word je je er bewust van hoe fijn en belangrijk dat is.”

Stap voor stap

Ans heeft inmiddels diverse operaties achter de rug en verblijft tijdelijk in het revalidatiecentrum van Marente in Warmond om te herstellen. “Na de laatste operatie moest ik vooral rust houden, waardoor ik slappe knieën kreeg. Puddingbenen noemde ik het”, zegt ze lachend. “Ik zakte er zo doorheen. Met Astrid Slot, de fysiotherapeute die gespecialiseerd is in revalidatie na hartfalen, ben ik nu letterlijk stap voor stap mijn spierkracht weer aan het opbouwen. Vanmorgen heb ik zowel een stukje gelopen - met steun van een rollator - als een stukje gefietst. Dat is een hele vooruitgang!

Zo snel mogelijk naar huis

“Ik doe zoveel mogelijk zelf. Met ergotherapeute Femke Dobbinga oefen ik veel om zelfstandig allerlei handelingen te doen. Zo kan ik bijvoorbeeld ’s nachts zelfstandig opstaan en naar het toilet gaan.” Als Ans weer naar huis kan, wil ze met haar man naar een appartement verhuizen. “In een appartement kan ik veel meer zelfstandig doen, omdat het gelijkvloers is. Dan kan mijn man gewoon zijn eigen dingen blijven doen, zoals bridgen met vrienden. Ik wil niet dat hij voor mij thuis moet blijven.”

Frisse neus

“Het is heerlijk om de prachtige groene omgeving te ontdekken rondom het revalidatiecentrum”, vertelt Ans tijdens een wandeling. “Hopelijk komt er nog een aantal mooie dagen waarop ik lekker kan genieten van dit mooie park naast de deur. Toch zal het niet van lange duur zijn”, zegt Ans blij. “Volgende maand mag ik namelijk naar huis. En hoe mooi het hier ook is, dat is natuurlijk het fijnst!”

 

Revalideren bij Marente

Wilt u meer informatie over revalideren of het revalidatiecentrum, neem contact met ons op via 071 305 19 99, of revalidatie@marente.nl of kijk op marente.nl.