Henriëtte Tol: Over vrijheid, keuzes en ouder worden.

Ruim 9 jaar na de première van Soldaat van Oranje – De Musical zit de Theater Hangaar in Valkenburg nog avond aan avond vol. Inmiddels ontving de groots opgezette voorstelling al meer dan 3 miljoen bezoekers. Henriëtte Tol (66) speelde vanaf 2016 tot eind oktober 2019 de rol van koningin Wilhelmina en was tussendoor te zien in de theaters met 'Pinkpop' en 'Vele hemels boven de zevende' en de tv-serie 'Kerst met de Kuijpers'. Speciaal voor Marente maakte zij tijd vrij.

Tekst: Annemarie Barholomeus   
Fotografie: Rogier Veldman

Thuis! januari 2020

 

Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Henriëtte groeide op in het naoorlogse Nederland, in Bergen Noord-Holland. “Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat we onze vrijheid moeten koesteren, heb ik van huis uit meegekregen”, vertelt ze. “De Tweede Wereldoorlog lag nog vers in het collectieve geheugen en mijn ouders stopten de verhalen hierover niet weg. 

Ook nu nog is het belangrijk dat we daarbij blijven stilstaan; niet alleen op 4 en 5 mei, dat zou kortzichtig zijn. Producties zoals Soldaat van Oranje helpen de herinnering levend te houden. Het is een verhaal dat ons allemaal aangaat en dat verteld moet blijven worden. Het mooie aan dat verhaal is dat het niet alleen over ’40-’45 gaat. Het gaat ook over keuzes maken. De musical toont een groep studenten die allemaal voor de vraag staan: wat doe jij als je land bezet wordt en bevolkingsgroepen worden buitengesloten? De jongeren vertegenwoordigen elk een keuze.”

Belang van kunst

Daarmee houdt de musical bezoekers ook een spiegel voor. Henriëtte: “Wat mij betreft schuilt daarin ook het belang van kunst. Je kan er mensen mee raken en aan het denken zetten. Zelfs moreel besef bijbrengen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het stuk De Aanslag naar het boek van Harry Mulisch waarmee ik vanaf maart ga toeren door het land – ook een oorlogsverhaal waarin niets zwart-wit is. En het gaat ook op voor Vijand van het volk van Ibsen waarmee ik tot eind november op de planken stond. Daarin speelt de vraag: hoe ver ga je als je iets ontdekt wat niemand mag weten – in dit geval gif in het geneeskrachtige water van een kuuroord? Ibsen schreef dit toneelstuk over een klokkenluider in 1882, maar het is nog altijd actueel.” 

"Die rimpels heb ik verdiend"

Hoe Henriëtte Tol omgaat met het ouder worden, hoe ze vitaal blijft en wat haar plezier oplevert, leest u in het januari nummer van het Ledenmagazine Thuis!

Thuis! bij u op de mat

Drie keer per jaar wordt het ledenmagazine Thuis! gemaakt, vol mooie artikelen, boeiende verhalen en interessante aanbiedingen.

Bent u nog geen lid van Marente, vraag dan hier een proefexemplaar van het ledenmagazine Thuis! aan. 

Ik ontvang graag een proefexemplaar

  1. Aanmelden nieuwsbrief Thuis! Extra