Mevr van de Pol in de revalidatie

Omringd door goede zorgen

Toen mevrouw Van de Poll (81) op een ochtend in februari aan de keukentafel zat, begon opeens alles te draaien. “Het gaat helemaal niet goed”, zei ze tegen haar man, die direct 112 belde. Nog geen halfuur later werd ze in een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. 

Daar bleek dat een bloedpropje in de kleine hersenen vast was komen te zitten. Gelukkig kan ze het zelf navertellen. In het regionale revalidatiecentrum in Warmond leerde ze weer lopen. Voordat ze getroffen werd door een herseninfarct, ging mevrouw Van de Poll er samen met haar man elke dag wel een paar uur op uit. “Gezellig even weg, bijvoorbeeld naar het tuincentrum of IKEA. We wandelden veel. Dat hoop ik snel weer op te kunnen pakken.” De vooruitzichten zijn goed; het lijkt erop dat de bloedprop relatief beperkte schade aangericht heeft en al na twee weken in het revalidatiecentrum besloot het team van specialisten dat mevrouw Van de Poll weer naar huis mocht. 

Opnieuw balans vinden

In het revalidatiecentrum krijgt ze elke ochtend fysiotherapie, ook nu ze allang weer thuis slaapt. “De kleine hersenen zijn belangrijk voor de coördinatie van bewegingen en het evenwicht”, vertelt mevrouw Van de Poll. “De bloedprop heeft die functies verstoord. Ik moet opnieuw balans leren vinden. Daar helpt de fysiotherapeut goed bij. Het gaat elke dag een beetje beter; de specialisten zijn tevreden over mijn vorderingen.” 

Wennen aan de rollator

Het bleek in het begin al een hele toer om met een rollator te lopen. “Als je dat niet gewend bent, heb je geen idee hoe je zo’n ding moet gebruiken. De fysiotherapeut deed daarom niet alleen bewegingsoefeningen met me zoals kniebuigingen, maar maakte er ook werk van om mij de juiste houding achter de rollator aan te leren. Zodat ik daar voldoende steun aan heb en geen last krijg van mijn schouders, mijn nek of mijn rug. Als het weer het toelaat, gaan we ook naar buiten: stoepjes op, bruggetjes over, afstapjes af. Goede oefeningen om handigheid te krijgen met zo’n hulpmiddel en niet de hele tijd bang te zijn om te vallen.”

Thuis verder revalideren

Het zal nog wel even duren voordat mevrouw Van de Poll de rollator in de hoek kan zetten, maar het gaat de goede kant op. “Ik ben door goede zorgen omringd, van mijn man, de kinderen en kleinkinderen die regelmatig op bezoek komen én de fysiotherapeut. De dagelijkse sessies in het revalidatiecentrum en de oefeningen die ik meekrijg voor thuis, werpen vruchten af. Over een tijdje kan de behandeling verder worden afgebouwd.” 

 

Revalideren bij Marente

Wilt u meer informatie over revalideren of het revalidatiecentrum, neem contact met ons op via 071 305 19 99, of revalidatie@marente.nl of kijk op marente.nl.