Een show om nooit te vergeten

Op 12 maart zijn Veldhuis & Kemper de gastheren van de Herinneringen Top 50. Een spetterend event in de Ziggo Dome waar zij en vele andere topartiesten belangeloos optreden om geld op te halen voor stichting Alzheimer Nederland. Aanleiding voor dit mooie initiatief: het lied ‘Als ik het niet meer weet’ uit de voorstelling 'Hou dat vast' waarmee het succesvolle cabaretduo door het land toert. “We kregen er zo absurd veel reacties op dat we er wel iets mee móésten doen.”

Tekst: Annemieke Bartholomeus     
Fotografie: De beeldredacteur/Michel ter Wolbeek
Thuis! Januari 2023

'Als ik het niet meer weet’ gaat over dementie, de angst om te vergeten, om los te laten. Over de behoefte om herinneringen vast te houden. Het is een prachtig weemoedig lied dat het publiek in het hart raakt. En dat ook recht uit het hart komt: Richard Kemper maakt van dichtbij mee hoe een familielid – dat er nog niet aan toe is dat dit bekend wordt – meer en meer vergeet. Hij en Remco Veldhuis, naast podiumbroeders ook zwagers, hoefden hier dan ook niet lang over na te denken toen Alzheimer Nederland hen benaderde om te helpen fondsen te werven. Richard: “De verwachting is dat er binnen tien jaar een doorbraak komt in de bestrijding van dementie. Maar daarvoor is nog veel onderzoek nodig – en dus geld. Als wij daaraan kunnen bijdragen, doen we dat graag.”

Liedjes met herinneringen

Liedjes met herinneringen, de link met muziek was snel gemaakt: er zijn allerlei aanwijzingen dat muziek een belangrijke rol speelt bij het opslaan van herinneringen. En al zijn mensen met dementie nog zo veel herinneringen kwijtgeraakt, vaak zingen ze dat ene liedje uit hun jeugd vrolijk mee. Tegen die achtergrond ontstond het idee voor de Herinneringen Top 50: een feestelijke, gezellige avond waar het Nederlandse lied centraal staat. “We hebben allemaal wel van die liedjes waarvan we het gevoel hebben: dit gaat  over mij, dit is mijn lied, óns lied. Nummers waaraan we speciale herinneringen hebben.” Richard vult aan: “Ik had het laatst nog, nota bene toen het liedje ‘Weet je nog?’ van Herman van Veen voorbijkwam. In mijn studententijd heb ik daar veel naar geluisterd. Ik had het al jaren niet gehoord, maar zonder erbij na te denken kon ik de tekst woord voor woord meezingen. Dat geeft wel aan hoe diep muziek in je geheugen kan zitten.” 

Herinneringen top 50

Muziekexperts hebben een selectie gemaakt van bekende Nederlandse nummers die verankerd zijn in ons collectieve geheugen. Aan welke nummers heb jij de mooiste herinneringen? Je mag vijf nummers selecteren. Staat jouw nummer er niet bij? Voeg het dan toe.

Breng je stem uit

 

Thuis! bij u op de mat

Drie keer per jaar wordt het ledenmagazine Thuis! gemaakt, vol mooie artikelen, boeiende verhalen en interessante aanbiedingen.

Bent u nog geen lid van Marente, vraag dan een proefexemplaar van het ledenmagazine Thuis! aan. 

Vrolijk festijn

Die sensatie gaat de Herinneringen Top 50 zeker ook oproepen. Het publiek - niet alleen bezoekers maar iedereen die dat wil - stelt de lijst zelf samen door via herinneringentop50.nl te stemmen. In het  januari-nummer van Thuis! vertellen Remco en Richard wie er allemaal meewerken aan het concert. Ook halen ze herinneringen op aan parels uit hun eigen cabaretloopbaan.