Trollen op internet

Van pesterijen tot moedwillig provoceren

Steeds meer mensen voelen zich thuis in de digitale wereld. Het nieuws lezen, een foto naar de kleinkinderen sturen, in de winkel betalen en een vakantie boeken: met steeds meer gemak doen we het digitaal. Tegelijkertijd is de digitale wereld ook complex en steken ongewenste problemen de kop op. Bent u bekend met trollen op internet?

Thuis! mei 2022

 

Wat zijn trollen?

Grote kans dat u bij een trol denkt aan fantasiewezens. Groot, lelijk, niet bijster intelligent en vijandig tegenover anderen. Een aantal van deze eigenschappen geldt ook voor de moderne internettrol. Internettrollen zijn te vinden op sites waar iedereen kan meedoen in een discussie. Bijvoorbeeld op een forum of bij de reacties op een nieuwssite. Trollen plaatsen berichten met de intentie om anderen te plagen, provoceren en tweedracht te zaaien.

Hoe herkent u een trol?

Trollen zijn er in alle soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan een klusforum waar iemand onder de naam Anoniempje66 voortdurend andere forumgebruikers tegenspreekt en zelf
onduidelijke en nutteloze tips geeft. Het lijkt erop dat hij of zij meer bezig is met het creëren van verwarring en irritatie dan met mensen te helpen. Maar het kan ook verder gaan. Zo hoor je steeds vaker van internettrollen uit andere landen. Hun naam of profiel lijkt dan een echt Nederlands persoon, maar in feite is een het een nepperd.

Trollen verkondigen onwaarheden over thema’s die spelen in de samenleving op sociale media, nieuwssites en forums. Die berichten zijn vaak provocerend, asociaal en horen niet thuis in een ‘normaal’ gesprek. Het doel is om tweedracht en onrust in de samenleving te zaaien. Ook kunnen er specifieke redenen achter zitten, zoals het beïnvloeden van verkiezingen. Een internettrol herkent u dus aan de volgende kenmerken: anoniem, provocatie, asociaal, afleiden van de inhoud en tweedracht zaaien. 

Thuis! bij u op de mat

Drie keer per jaar wordt het ledenmagazine Thuis! gemaakt, vol mooie artikelen, boeiende verhalen en interessante aanbiedingen.

Bent u nog geen lid van Marente, vraag dan hier een proefexemplaar van het ledenmagazine Thuis! aan. 

Ik ontvang graag een proefexemplaar

  1. Aanmelden nieuwsbrief Thuis! Extra

Wat doet u ertegen

Heeft u het idee dat iemand zit te trollen? Dan is het algemene advies om het te negeren en het eventueel te melden bij de beheerder van de website. Laat u niet verleiden om met de trol in discussie te gaan, want dat is juist wat hij wil. De kans is groot dat u diegene niet overtuigt en dat u zelf boos en gefrustreerd raakt. Wees u ervan bewust dat er trollen zijn en laat u niet op stang jagen. Het is beter en ook veel leuker om uw aandacht te richten op mensen die juist wel een redelijk gesprek willen voeren en nuttig advies geven.