Casa Coco met Gerard Cox

De première is vanwege corona al drie keer uitgesteld, maar nu lijkt het er toch echt van te komen: vanaf 10 november is Casa Coco te zien in de bioscoop. Een hartverwarmende, zomerse film over een Rotterdamse vriendengroep die elk jaar overwintert op Bonaire, vol hilarische en romantische verwikkelingen. Hoofdrolspeler Gerard Cox: “Ik denk dat iedereen er vrolijk van wordt.”

Tekst: Annemieke Bartholomeus     
 Fotografie: De beeldredacteur/Michel ter Wolbeek
Thuis! September 2022

De opnamen zijn alweer anderhalf jaar geleden gemaakt: in januari 2021 reisde een indrukwekkende sterrencast met naast Gerard Cox onder meer Joke Bruijs, Loes Luca en Katja Schuurman hiervoor af naar het Caribische eiland. “We zouden eerst in Spanje draaien, maar dat kon toen helemaal niet”, vertelt Gerard. “Spanje zat op slot, Nederland zat op slot, maar op Bonaire was alles nog open. Het was dus fijn dat we daar terechtkonden.” Zo’n dertig dagen werd er bijna non-stop gefilmd. “Heel leuk, maar ook zwaar. Het was bloedheet, om en nabij de 35ºC, de hele crew liep met mondkapjes op. Dat viel niet mee, maar ik heb niemand horen klagen. We waren allang blij dat we konden spelen. Toen we weer vertrokken, ging ook op Bonaire alles dicht. Daar zijn we mooi tussendoor gepiept.”

Voor Gerard en Joke geschreven

In de film speelt hij Toon, die met een bevriend echtpaar meekomt naar Bonaire nadat zijn vrouw heeft laten weten dat ze wil scheiden. En dan blijkt zijn jeugdliefde Pleun het pension te runnen waar ze verblijven – een rol van Joke Bruijs, die ook in het ‘echte’ leven ooit getrouwd was met Gerard en met wie hij goed bevriend is. Gerard: “Het idee voor Casa Coco kwam van de producent, Lucio Messercola. Joke en ik hebben 16 jaar samen in 229 af leveringen Toen was geluk heel gewoon gespeeld en op het toneel gestaan met Alles went behalve een vent

Mensen zien ons graag samen. En Lucio wilde al heel lang iets met ons samen doen. Dat is een speelfilm geworden, die dus speciaal rondom ons geschreven is.” Hij is content over het resultaat: “Het is zo’n film geworden zoals de Fransen die zo goed kunnen maken: vrolijk, maar ook met een diepere betekenis.”

Gerard Cox: "Op mijn leeftijd hoef je niet meer zo hard te werken"
 

Thuis! bij u op de mat

Drie keer per jaar wordt het ledenmagazine Thuis! gemaakt, vol mooie artikelen, boeiende verhalen en interessante aanbiedingen.

Bent u nog geen lid van Marente, vraag dan hier een proefexemplaar van het ledenmagazine Thuis! aan. 

Ik ontvang graag een proefexemplaar

  1. Aanmelden nieuwsbrief Thuis! Extra

Onmogelijke duetten

Misschien was Casa Coco wel zijn laatste grote project: een halfjaar na de opnamen, in september 2021, kondigde Gerard Cox aan dat hij ging stoppen met acteren. “Ik ben 82. Op mijn leeftijd hoef je niet meer zo hard te werken.” Toch heeft hij zich niet helemaal uit het publieke leven teruggetrokken. Zo was hij eerder dit jaar te zien in Onmogelijke duetten, met een indrukwekkende vertolking van de evergreen Het Dorp van Wim Sonneveld, die zelf als hologram meezong. Ook schoof hij aan bij Simone Kleinsma in Klassiekers, om de mooiste liedjes uit de liedjesschatkist die Nederland rijk is te bespreken. “Hartstikke fijn dat ze je nog vragen en nog weten  wie je bent.” 

 

 

 

Op vakantie naar het buitenland

Ondertussen komt hij zijn tijd goed door, vooral met lezen. “In mijn boekenkast vind ik allemaal boeken waarvan ik of niet meer weet waar ze over gingen of die ik nog nooit gelezen heb.” Een echte ontdekking was The Fifties van David Halberstam, dat al jaren ongelezen in de kast stond, over de ontwikkelingen die de wereld en de Amerikaanse samenleving in die periode doormaakte. “Daarin lees je over de opkomst van Nixon, maar ook van de televisie en de grammofoonplatenindustrie. Ontzettend interessant: ik heb me nooit zo gerealiseerd dat mensen toen voor het eerst een beetje geld kregen, waardoor ze opeens spullen konden kopen. In Nederland was het precies zo. Ik zat in die jaren op de kweekschool en ook hier zag je die ontwikkeling. Mensen gingen bijvoorbeeld op vakantie naar het buitenland. Ik weet nog dat mijn vader daar heel verontwaardigd over was: “Ze kennen hun eigen land nog niet eens!’  Alsof dat een voorwaarde is om naar het buitenland te gaan... maar zo dachten mensen  die toen oud waren.”

Een beetje geluk

Zelf heeft hij bijna de hele wereld afgereisd. De afgelopen jaren nog voor twee seizoenen Beter laat dan nooit naar Azië en Zuid-Amerika met Barrie Stevens, Peter Faber en de onlangs overleden Willibrord Frequin. “We werden echt in de watten gelegd en het klikte heel leuk met z’n vieren. Maar als ze me nu weer voor zoiets vroegen, zou ik toch even moeten nadenken. Ik wil nu gewoon lekker thuis zijn. Zo’n maand op pad is behoorlijk inspannend. Als je jong bent, maak je je daar geen zorgen over, maar nu denk ik: wat doe ik met mijn spullen? Kan ik mijn hond dat aandoen? En dan moet ik weer iemand vragen om op mijn huis te letten. Maar als het leuk genoeg is, zou ik het natuurlijk wel doen.” Voor zijn gezondheid hoeft hij het in elk geval niet te laten, fit als hij is. “Daar moet je een beetje geluk mee hebben. En ik let ook wel op. Ik wandel veel met de hond en ga twee keer per week naar de sportschool, dan ben ik anderhalf uur met wat toestellen bezig. Anders zit je maar vast te roesten.”Op mijn leeftijd hoef je niet meer zo hard te werken".

Over Gerard Cox

Gerard Cox (82) woont tegenwoordig in Mijnsheerenland, maar is geboren en getogen Rotterdammer. Hij begon ooit als onderwijzer, maar het podium lonkte. Al snel verwierf hij bekendheid als cabaretier en zanger, onder andere bij cabaretgroep Lurelei. In 1977 vestigde hij zijn naam als acteur met zijn hoofdrol in de spraakmakende speelfilm Het debuut. Hij speelde in talloze tv-series, vaak met Joke Bruijs, en sleepte prestigieuze prijzen in de wacht, zoals de Televizierring. "Ik heb nergens spijt van. Er zijn moeilijke jaren geweest en ik heb weleens in flops gestaan, maar ik heb vooral veel mooie dingen gemaakt. Ik mag absoluut niet klagen."