"Balans is het magische woord"

Elke werkdag komt Duco Bauwens (49) honderdduizenden huiskamers binnen als presentator van het tv-programma Nederland in Beweging. Aan de zijde van oud-topatlete Olga Commandeur krijgt hij zo al bijna vijftien jaar lang jong en oud uit de luie stoel. Per 1 januari start hij als Clubmanager bij Healthclub Nu in Heemstede. En dat terwijl hij van huis uit de boodschap mee kreeg: “Leuk hoor, dat sporten, maar maak er niet je werk van!”

Tekst: Annemieke Bartholomeus     
 Fotografie: De beeldredacteur/Sven van der Vlugt
Thuis! Januari 2022

Als jongen van 8 was Duco al de sportfanaatin huis. “Ik wilde mijn spieren trainen, sterker worden, naar het voorbeeld van Bruce Lee en Arnold Schwarzenegger. Daar was ik toen al serieus mee bezig. Dat zat niet in de familie: ik was die gekke jongen met z’n halters op zijn kamer die oefeningen aan het doen was. Mijn ouders dachten: baat het niet, dan schaadt het niet. Maar ze vonden dat het wel een hobby moest blijven. Dus ik ging naar de meao en heb vervolgens verschillende kantoorbanen gehad: bij de politie op de administratie, bij de woningbouwvereniging, op een ministerie, en ten slotte hielp ik als re-integratiecoach mensen van de WW naar werk bij het GAK, de voorloper van het UWV.”

Knoop doorgehakt 


Door een samenloop van omstandigheden maakte hij toch de switch naar een loopbaan in de sport. “Op de sportschool waar ik trainde, zagen mensen mij wel voor zo’n groep staan. Een gastles ging me goed af en ik vond het leuk. Toen ben ik de cursus voor instructeur gaan doen. Nog voordat ik die afgerond had, stond ik al les te geven. Eerst naast mijn baan, maar daar kreeg ik met steeds meer regels te maken waardoor het alsmaar moeilijker werd om mensen te helpen. Terwijl dat voor mij de  hoofdreden was om dat werk te doen. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en mijn eigen fitness-studio geopend.”

Thuis! bij u op de mat

Drie keer per jaar wordt het ledenmagazine Thuis! gemaakt, vol mooie artikelen, boeiende verhalen en interessante aanbiedingen.

Bent u nog geen lid van Marente, vraag dan hier een proefexemplaar van het ledenmagazine Thuis! aan. 

Ik ontvang graag een proefexemplaar

  1. Aanmelden nieuwsbrief Thuis! Extra

Compacte opnames

Nog geen jaar later kreeg hij er lucht van dat de plek naast Olga Commandeur vrijkwam. Waarom niet, dacht hij, en stuurde een mailtje naar – toen nog – de AVRO. “Ik was niet de enige die op dat idee was gekomen; 70 instructeurs hadden zich spontaan  gemeld.” Het werd Duco, die zijn tv-debuut maakte in 2007. Honderden afleveringen verder presenteert hij het programma nog met even veel enthousiasme. “We nemen alle afleveringen lekker compact op, geconcentreerd in 3 weekenden. Dat zijn ontzettend leuke en intensieve dagen, waarin we met onze oefeningen proberen zoveel mogelijk mensen zo goed mogelijk in beweging te krijgen.”

Kijkcijfers verdubbeld

Dat lukt aardig: de kijkcijfers van Nederland in Beweging zijn lang niet slecht. Tijdens de eerste lockdown verdubbelden ze zelfs. "Ook nu de sportverenigingen weer open zijn, zien we aan de kijkcijfers dat thuis voor de buis bewegen gemeengoed is geworden. De drempel is verlaagd om met flesjes water voor je scherm te gaan staan springen."Zelf heeft hij in de coronacrisis juist veel buiten gesport. "De fitness-studio was dicht, maar als personal trainer heb ik, voor zover dat kon, in de open lucht lesgegeven. Niet ideaal, maar we kwamen allerlei bootcamp- en andere clubjes tegen. Dat was heel leuk.".

Tips en meer

Waar Duco zijn jeugd doorbracht, waarom de kijkcijfers verdubbelden, waar Duco wereldkampioen in wil worden en zijn tips om op een leuke manier gezond en fit te blijven, leest u in het januari nummer van het Ledenmagazine Thuis!

Beweegt u mee?

Blijf, naast de dagelijkse workout, fit en vitaal met Marente Danst, Marente Hihop, Medische training voor ouderen of Yoga 50+. Zodra de coronamaatregelen het toelaten gaan we van start. Kijk voor meer informatie op www.marente.nl/cursussen.