Heel Holland Bakt met André van Duin

De Dik Voormekaar Show, Animal Crackers, theater- en tv-shows en de revues met Corrie van Gorp en Frans van Dusschoten, talloze carnavalskrakers als Willempie, Pizza en Joep Meloen. Wie heeft er geen vrolijke herinneringen aan André van Duin? Al ruim een halve eeuw weet de 69-jarige komiek jong en oud met zijn droge humor en soms serieuze optredens te raken. En hij is nog lang niet van plan te stoppen. De komende maanden staat hij weer volop in de schijnwerpers, onder meer als presentator van het populaire tv-programma Heel Holland Bakt. Hoe houdt hij dat allemaal vol?

Tekst: Annemieke Bartholomeus       
Fotografie: Bart Brussee     
Thuis! September 2016

André Van Duin neemt dit bakseizoen het stokje over van Martine Bijl, die na een hersenbloeding in 2015 nog aan het aansterken is. “Martine Bijl is er op een geweldige manier in geslaagd om haar eigen kleur aan Heel Holland Bakt te geven”, zegt hij. “Zij is niet zomaar te vervangen. Ik doe het dus op mijn eigen manier. Niet dat ik met dingen loop te gooien, maar ik maak wel hier en daar een grapje en een kwinkslag. Zo probeer ik toch zo veel mogelijk in de voetsporen van Martine te treden.”

Intensieve weekenden

De opnamen vonden in het voorjaar plaats. “Dat waren acht intensieve weekenden. Maar ik heb er geen moment tegenop gezien. Ik dacht altijd: gezellig, weer een dagje kokkerellen. De kandidaten zijn ook erg leuk, er zitten heel uitgesproken types bij. En er werd goed gebakken. Zelf heb ik daar geen verstand van, maar dat hoeft ook niet. Daar hebben we Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven voor. Ik ben helemaal geen keukenprins. Eigenlijk hou ik ook niet zo van gebak, ik ben meer van de hartige happen. Maar soms zag het er zo lekker uit dat ik een vorkje heb meegeprikt.”

Drukke agenda

De agenda van Van Duin staat in deze maanden boller dan ooit. Behalve Heel Holland Bakt presenteert hij deze maanden Het Smaakt Naar Meer, een wekelijkse nabeschouwing van de spannende bakwedstrijd. “Dan laten we bloopers zien en komen de makers van de meest opvallende baksels en misbaksels langs in de studio. Bakfanaten thuis kunnen ook foto’s van hun eigen creaties insturen.” Daarnaast verschijnt op 4 november de cd ‘Van Duin zingt Sonneveld’. Én de theaterproductie The Sunshine Boys gaat van 9 september tot eind dit jaar in reprise. Hierin spelen André van Duin en Kees Hulst twee komieken die na jaren ruzie nog één keer proberen samen op te treden. “We komen overal, van Groningen tot Maastricht.”

Eigen tempo

Ondanks dit indrukwekkende programma beweert Van Duin dat hij het tegenwoordig rustiger aan doet. “Vroeger deed ik alles door elkaar, nu probeer ik één ding tegelijk te doen. Maar als ik mezelf hoor praten, doe ik eigenlijk nog steeds alles door elkaar. Al is het iets meer in mijn eigen tempo. Ik merk natuurlijk ook dat ik een dagje ouder word. Ik moet af en toe even gaan zitten. Alles gaat een beetje hangen en begint wat in te zakken. Maar voor zover ik weet mankeer ik niks. Dat moet je nooit laten controleren, dan vinden ze altijd wat.”

Zwemmen is gezond

Wat doet hij om vitaal te blijven? “Ik ga drie keer per week zwemmen en trainen met gewichten in water. Dat vind ik heerlijk. Ik ben ook een paar keer in zo’n fitnesscentrum geweest, maar dat is helemaal niks voor mij. Veel te vermoeiend. Terwijl zwemmen juist ontspant. Het is een heel goede sport: je transpireert niet, je gebruikt al je spieren, blijft ervan in topconditie en je kunt er weinig blessures van oplopen. Je kunt hooguit verdrinken.” 

Geen auto

Ook scheelt het dat Van Duin en zijn man geen auto hebben. “We wonen in de binnenstad van Amsterdam. Daar stond de auto toch maar te bederven voor de deur, dus die hebben we weggedaan. Het voordeel van het stadsleven, zeker als je op leeftijd raakt, is dat je alles om je heen hebt: vrienden, lekker eten, cafés, het theater, gezelligheid. We kunnen overal lopend of op de fiets naartoe. Lekker de stad in. Daar blijf je fit van. En willen we eens wat verder weg, bijvoorbeeld naar onze woonboot in Aalsmeer, dan kunnen we makkelijk een auto huren of ons door een busje op laten halen.” 

Zorg anders organiseren

Over de zorg voor zijn vader is hij dik tevreden. "Met drie zorgverleners op veertien bewoners is er altijd iemand in de buurt. Ze hebben een grote woonkamer, televisie, er wordt samen gegeten, ze krijgen therapieën waarbij ze bijvoorbeeld via geur, tast en muziek diep opgeslagen herinnneringen terughalen. Extra's die worden betaald uit het budget dat Hugo Borst en Carin Gaemers met hun manifest voor elkaar hebben gebokst. Maar de zorgkwaliteit in Nederland loopt sterk uiteen. Er zijn nog steeds huizen waar zorgverleners net niet met een stopwatch langskomen. Dat heeft met geld te maken, maar het is duidelijk dat we de zorg met z'n allen ook op een andere manier moeten organiseren. Nu al betalen we ongeveer 40% van ons inkomen aan zorg en de kosten lopen hard op. Dat is niet vol te houden."

Hulp is overal

Voorlopig is meer mogelijk dan gedacht, is Erics overtuiging. "Ik heb mantelzorgbijeenkomsten gehost van de Amsterdam Fillm Company rondom de documentaire 'Moeder aan de lijn', over drie dochters van dementerenden. Wat mij daar opviel, is dat mensen nauwelijks vragen stellen. Ze krijgen een verhaal van hun huisarts en daarmee gaan ze naar huis. Zonder te vragen wat ze hadden kunnen verwachten, wat voor hulp ze kunnen krijgen, waar ze terechtkunnen. Hulp van hun omgeving vragen ze evenmin - al biedt iedereen dat aan. Bij mijn moeder kwam ik er pas achter dat diverse buren hadden aangeboden af en toe de hond uit te laten toen ze aan haar grens zat. Acceptéér dat dan. Dat wil ik aan iedereen meegeven die in zo'n situatie terechtkom: vraag door, vraag door. Er is misschien geen geld, je kan wél hulp krijgen. Ga daarnaar op zoek, want anders brand je onherroepelijk af".

Vol plannen

Verder is Van Duin niet actief met zijn gezondheid bezig. “Ik probeer vooral een vrolijk en gezellig leven te hebben. Natuurlijk maak ik ook weleens wat mee, bijvoorbeeld dat vrienden wegvallen, maar over het algemeen lukt het vrij aardig.” Voor de komende jaren zit Van Duin nog vol plannen. “Er staat van alles op de rit. Ik peins er niet over om te stoppen met werken. Natuurlijk kan het morgen afgelopen zijn, dat weet je nooit. Maar ik hoop dat het nog lang goed blijft gaan.” Dat hopen we allemaal.