Hoe is het met Koos Postema?

In 1960 ging voor Koos Postema (89) een jongensdroom in vervulling: hij kon aan de slag als radioverslaggever bij de VARA. De start van een rijke mediacarriére waarin hij radioprogramma's presenteerde zoals Langs de lijn en Met het oog op morgen en tientallen tv=programma's. Van Achter het Nieuws tot Klasgenoten, Het Uur U en Max TV Wijzer. In 2015 nam hij afscheid van de buis. We mochten hem opzoeken in Soest voor een inkijkje in zijn leven.

Tekst: Annemieke Bartholomeus     
 Fotografie: De beeldredacteur/Sven van der Vlugt
Thuis! Mei 2022

Hij weet het nog als de dag van gisteren, hoe hij als 27-jarige trillend van de zenuwen solliciteerde bij de VARA. “Ik stond toen nog voor de klas. Via iemand die ik kende van de lerarenopleiding had ik al wat ervaring opgedaan bij MinJon, de jongerenafdeling van de Avro. Toen zag ik een vacature in de VARA-gids. Arie Kleijwegt, een beroemde radiopresentator in die tijd, vertrok naar een nieuw medium: de televisie. Zo kwam er een plek vrij.” Onder aanmoediging van mensen om hem heen die zijn talent al zagen, schreef Koos een brief. “Ik moest vier keer terugkomen voor allerlei tests. En uiteindelijk kwam er telefoon uit Hilversum. Mijn vrouw Ineke nam op en kreeg de vraag: ‘Wat is het biljartgemiddelde van uw man?’ Want dat was het laatste criterium. Een grap natuurlijk, maar Ineke trapte er volledig in! Ik werd aangenomen. Biljarten heb ik nooit geleerd.” 

Wandelgangen

De zenuwen gingen er snel vanaf: al die radioberoemdheden zoals Bob Spaak – de architect van Studio Sport - en Henk van Stipriaan – onder andere bekend van Vroege vogels – waar hij zo tegenop keek, bleken in het wild reuzeaardig en benaderbaar. En hij kreeg alle kansen om zich te ontwikkelen. Zo rolde hij van het één in het ander. Hij werd bijvoorbeeld gevraagd voor Met het oog op morgen, dat elke avond verzorgd werd door een andere omroep. “Als we klaar waren met de voorbereidingen, ging ik vaak een beetje door de gangen lopen. Dan zat daar Mireille Bekooij een boek te lezen en raakte ik verderop in de gang aan de praat met een toen nog piepjonge Willem Ruis die bezig was met Langs de lijn. Wij konden het goed vinden, en zo kwam ik in beeld bij dat programma een tweede man nodig was. Daar heb ik ook nog 12 jaar gezeten, eerst met Willem en later met Felix Meurders.” 

 

Thuis! bij u op de mat

Drie keer per jaar wordt het ledenmagazine Thuis! gemaakt, vol mooie artikelen, boeiende verhalen en interessante aanbiedingen.

Bent u nog geen lid van Marente, vraag dan hier een proefexemplaar van het ledenmagazine Thuis! aan. 

Ik ontvang graag een proefexemplaar

  1. Aanmelden nieuwsbrief Thuis! Extra

Mooie momenten

Hoe Koos terugkijkt op mooie zomers, wat hem nu bezighoudt en hoe hij zijn draai heeft gevonden in zijn nieuwe omgeving, leest u in het mei nummer van het Ledenmagazine Thuis!