Wijziging beoordelingen inbewaringstelling (IBS) vanaf 1 januari 2022

14 oktober 2021

Inbewarinstelling (IBS)

Op dit moment doet de GGZ alle beoordelingen voor een IBS. Vanaf 1 januari 2022 zal de Specialist Ouderengeneeskunde (SO) een deel van deze beoordelingen gaan doen. De triagist bij de GGZ maakt dan een verdeling voor IBS beoordelingen:

  1. Patiënten waarbij bijvoorbeeld acuut gevaar, agressie, twijfel over suicidaliteit, psychiatrische (co) morbiditeit een rol speelt, worden beoordeeld door de crisisdienst van de GGZ.
  2. In situaties waar enkele dagen te overbruggen zijn, maar de procedure voor een rechterlijke machtiging (rm) te lang duurt, zal de Specialist Ouderengeneeskunde (SO) de IBS-beoordeling doen binnen 5 werkdagen.

Het blijft van belang dat huisartsen en casemanagers alert zijn op voorbereiding van een indicatie aanvraag, en het aanvragen van een (crisis)bed indien nodig. Ook in de aanloop naar deze situaties is een eerstelijnsconsult aanvraag welkom, bijvoorbeeld voor advies over de medicatie. 

Rechterlijke machting (rm)

Sinds enige tijd doen Specialisten Ouderengeneeskunde (SO's) van Marente al de beoordelingen thuis voor patiënten die opgenomen moeten worden maar verzet uiten. Ze schrijven de medische verklaring voor de rechterlijke machtiging (rm). Deze werkwijze blijft onveranderd.