Passende dementiezorg op iedere leeftijd

28 september 2022

We denken vaak dat dementie vooral op hoge leeftijd voorkomt. Hoe we de zorg voor mensen met dementie inrichten, is dus veelal gebaseerd op wat oudere mensen nodig hebben. Als je op jongere leeftijd met dementie wordt geconfronteerd, bijvoorbeeld al als je halverwege de vijftig bent, dan ziet je leven er heel anders uit en heb je heel andere dingen nodig. De zorg voor deze mensen moet dus ook anders worden ingericht. 

Zorgorganisaties in onze regio vinden dat de zorg voor deze specifieke doelgroep in de regio beter op elkaar moet aansluiten en op wat de cliënt nodig heeft. Samen met Transmuralis, ActiVite en Topaz onderzocht Marente hoe deze zorg wordt ervaren. Om daar zicht op te krijgen, zijn de dementie-experts in gesprek gegaan met mensen die al op jonge leeftijd dementie kregen. Ook hun mantelzorgers werden daarbij betrokken. Hoe hebben zij de periode ervaren vanaf het moment dat ze in de gaten kregen dat er iets niet in orde was? En hoe hebben zij de zorg en ondersteuning tot nu toe ervaren?  

Op basis van deze gesprekken zijn persona's ontwikkeld: fictieve personen die representatief zijn voor jonge mensen met dementie en hun mantelzorgers. Met de persona's in gedachten konden professionals aan de slag met de klantreis van deze doelgroep: wat komen zij in de verschillende fasen van de ziekte tegen en wat kan er in de zorg en ondersteuning beter? De komende periode gaat een team hier verder aan werken. 

Meer informatie over de klantreis? Lees verder op: https://www.transmuralis.nl/dementie/klantreis-dementie-op-jonge-leeftijd

Vragen of meedenken? 

U bent meer dan welkom! Neem contact op met Nienke van Doesburg, programmamanager Dementie op jonge leeftijd bij Marente, via: nienke.vandoesburg@marente.nl