OR Marente laat participatie tot bloei komen

Geplaatst: 04 september 2024

Op 2 september vond bij Marente het OR ‘Participatie Pretspektakel’ plaats. Een informatief, leuk event waarop medewerkers ontdekten op welke manier zij invloed kunnen hebben op besluitvorming bij Marente.  

Bij Marente staan medewerkers op 1. Dat betekent dat we veel aandacht geven aan werkplezier, ontwikkeling en vernieuwing. En dat we medewerkers betrekken bij de zorg van morgen.  

Participatiebloem

OR-Voorzitter Ellie van Egmond: 'Als OR proberen we zoveel mogelijk onze collega's te laten meedenken, meedoen en meebeslissen op keuzes die gemaakt worden door het bestuur. Dat kan op verschillende niveaus en hebben we medewerkers tijdens het event laten zien aan de hand van de Participatiebloem.' 

De Participatiebloem bestaat uit 5 blaadjes. Je hoeft geen volgorde aan te houden of alle blaadjes af te gaan bij besluitvorming. De mate waarin je invloed wil of kan uitoefenen, verschilt per onderwerp. Zo kan participatie op niveau ‘Informeren’ voldoende zijn bij een besluit dat weinig invloed heeft op de organisatie of werkwijze. Maar bij een besluit dat grote(re) impact heeft, wil je participatie op niveau ‘co-produceren’ of ‘meebeslissen’. 

De OR toetst overigens met de participatieparagraaf hoe het bestuur medewerkers heeft betrokken bij besluitvorming. Zo wordt betrokkenheid van twee kanten gestimuleerd. 

Workshop en escaperoom

De deelnemers gingen tijdens een workshop aan de slag met de Participatiebloem. Aan de hand van stellingen en met verschillende 'petten’ op werden er goede gesprekken gevoerd. Verder moesten de deelnemers zien te ontsnappen uit een escaperoom door de juiste puzzelstukken van de Participatiebloem bij elkaar te krijgen. Participatie van alle deelnemers was hierbij natuurlijk de sleutel tot ontsnapping! 

Een geslaagd event van de OR en een mooie stap naar nog meer medewerkerbetrokkenheid binnen Marente.