Marente presenteert eigen kookboek voor de zorg

15 november 2018

In woonzorglocatie Bolero presenteerden drie koks van Marente 15 november hun bijzondere kookboek: ‘Kookboek voor kleinschalige woongroepen’. De koks maakten dit kookboek speciaal voor hun zorgcollega’s die koken voor bewoners. Twee zorgverleners en een vrijwilliger mochten de allereerste exemplaren in ontvangst nemen. Het boek staat boordevol tips, handige weetjes en overheerlijke recepten die de koks met hun jarenlange ervaring in de zorg hebben verzameld. Alle woongroepen van Marente waar gekookt wordt, krijgen dit 50 pagina’s tellende kookboek.

Koken en eten zoals thuis
Marente heeft steeds meer huiselijke woongroepen met een eigen open keuken waar medewerkers samen met bewoners koken. Dit inspirerende kookboek geeft zorgmedewerkers zeer praktische handvatten om eventueel samen met bewoners lekkere maaltijden te bereiden én veel tips. Voor iemand met slechte ogen, kan het bijvoorbeeld fijn zijn om groentes met de handen eten in plaats van met bestek. En een andere tip is om bij bepaalde recepten een beetje kaneel te gebruiken, dat is een specerij die ouderen herkennen van vroeger.    

Recepten speciaal voor zorgbehoevende ouderen
Het kookboek is een uitgebreide verzameling van recepten die de koks met hun jarenlange ervaring in de zorg hebben geselecteerd. Van o-zo-herkenbare gerechten als hete bliksem en erwtensoep tot lekkere bijzonderheden zoals mini-pizza’s en smoothies. Daarnaast staan op elke pagina tips over het prikkelen van zintuigen, het voorkomen van ondervoeding en het stimuleren van eetlust. De combinatie van recepten en tips gericht op de ouderenzorg maakt het boek waardevol. Jaco Groen, een van de auteurs: “Goed eten is niet alleen medisch noodzakelijk, maar is ook een moment om van te genieten. Een hoogstpersoonlijke beleving, elke dag weer.”

Kennis en ervaring van koks naar woongroepen
De eerste exemplaren werden uitgereikt door de koks zelf: Jaco Groen, Dirk Pieter van Leeuwen en Willem Vogels. Het idee voor het kookboek ontstond nadat Jaco en Dirk Pieter voor de tweede keer de hoofdprijs voor het ‘Beste Menu in de Zorg’ wonnen. Zoveel kennis en ervaring, dat moest gebundeld worden, vonden we. Samen met Willem, die al een succesvol kookboek voor kinderen op de markt heeft gebracht, zijn de koks aan de slag gegaan.