Dag van de beroerte

10 mei 2021

11 Mei is de dag van de beroerte. In samenwerking met Transmuralis hebben wij een film gemaakt om meer aandacht te geven aan beroertes.

In deze video komt Bram Faas aan het woord. Na een herseninfarct doorloopt hij een proces waarbij hij om leert gaan met de (vaak onzichtbare) gevolgen. Bianca, verpleegkundige bij Marente, vertelt over haar rol en de meerwaarde van het CVA-netwerk van Transmuralis. Voor meer informatie over hersenletsel en de film klik hier.

Een groot aantal ziekenhuizen en instellingen vraagt aandacht voor een beroerte: een herseninfarct of hersenbloeding. En dat is belangrijk, want een beroerte kan veel gevolgen hebben.

Bij een herseninfarct ontstaat er een bloedpropje in het hoofd waardoor een gedeelte van de hersenen te weinig zuurstof krijgt. Bij een hersenbloeding gaat er juist een bloedvat kapot waardoor ditzelfde gebeurt. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 40.000 mensen getroffen door een beroerte. Daarvan worden er meer dan 1000 opgenomen in het LUMC en in Alrijne Ziekenhuis.

Een beroerte komt meestal plotseling en iemand die erdoor wordt getroffen, heeft vaak een lang en intensief behandel- en hersteltraject voor de boeg.  De zorginstellingen in deze regio die zich richten op de behandeling van en de revalidatie na een beroerte, werken intensief samen in het zogenaamde CVA-netwerk. Zij vragen jaarlijks op deze dag aandacht voor de beroerte door middel van informatiestands in de ziekenhuizen en de revalidatie instellingen. Dit jaar is dat door de Corona-crisis helaas niet mogelijk.

Toch willen de betrokken zorginstellingen ook nu aandacht vragen voor de beroerte, en wel door onderstaand kaartje breed te verspreiden.