Zorg en behandeling

De zorg is bij woonvoorziening Ter Leede goed geregeld. Een team van gespecialiseerde zorgverleners is dag en nacht aanwezig. Zij helpen u met de dagelijkse zorg en zijn altijd in de buurt als er iets aan de hand is. De eerstverantwoordelijke verzorgende (EVV-er) is uw vaste aanspreekpunt voor vragen over de zorgverlening. De specialist ouderengeneeskunde en de GZ-psycholoog zijn uw vaste behandelaren. Ook zijn andere behandelaren betrokken, zoals de fysiotherapeut of ergotherapeut. Deze zorgverleners werken nauw met elkaar samen en zorgen er samen met u en uw mantelzorgers voor dat u de zorg krijgt die nodig is. 

Specialist ouderengeneeskunde

De specialist ouderengeneeskunde (SO) is samen met de GZ-psycholoog de regiebehandelaar. De SO is de arts die is gespecialiseerd in zorg voor dementie op jonge leeftijd en is verantwoordelijk voor het medische deel van uw zorgleefplan. De SO bezoekt u als dat nodig is en heeft regelmatig overleg met u, uw naasten en met uw andere zorgverleners.

Psycholoog

Ook de GZ-psycholoog is gespecialiseerd in dementie op jonge leeftijd. De impact van dementie is enorm, zowel op uw leven als van uw omgeving. De GZ-psycholoog kan alle betrokkenen ondersteuning bieden bij het verwerkings- en acceptatieproces van de ziekte. Ook bij gedragsveranderingen als gevolg van dementie kan begeleiding wenselijk zijn. De GZ-psycholoog onderzoekt uw geestelijk welbevinden, gedrag en denkvermogen om samen met het zorgteam en uw naasten een optimale leefomgeving te creëren.

Maatschappelijk werker

Een verhuizing naar een woonvoorziening is een ingrijpende gebeurtenis, zeker bij dementie op jonge leeftijd. Als echtpaar niet meer bij elkaar wonen, uw kinderen niet meer herkennen of helemaal niet wíllen verhuizen. De maatschappelijk werker staat u en uw mantelzorgers bij om met dit soort situaties om te gaan. Ook kunt u bij de maatschappelijk werker terecht voor informatie en advies zowel op het gebied van wet- en regelgeving - bijvoorbeeld bij het aanvragen van wettelijke vertegenwoordiging - als bij praktische hulpvragen.

Dagelijkse zorg

U heeft het meeste contact met de woonbegeleiders, verzorgenden en verpleegkundigen. Zij helpen u bij uw dagelijkse zorgbehoeften.

Geestelijk verzorger

Marente heeft veel aandacht voor mentaal welbevinden en biedt op alle locaties geestelijke en spirituele zorg. Want goede zorg is zorg voor de hele mens, zowel fysiek als mentaal. U kunt een individueel gesprek aangaan of meedoen aan groepsgesprekken, bezinningsbijeenkomsten en (religieuze) vieringen. Ongeacht uw achtergrond, geloof en levensovertuiging.

Fysiotherapeut en beweegagoog

Beweging speelt een cruciale rol in uw welzijn. De fysiotherapeut hanteert een holistische benadering waarbij het accent op bewegen ligt. Er wordt aandacht besteed aan bijvoorbeeld rug- en schouderklachten en voetproblemen als daardoor het bewegen minder soepel verloopt. Dagelijks bieden we individuele en kleine groepsfitnesssessies aan, soms met muziek. Naast het verbeteren van de fysieke conditie heeft beweging ook een aanzienlijk positief effect op de stemming. Onze beweegagoog organiseert wekelijkse beweeggroepen, waarbij we samen op muziek bewegen. Dit bevordert niet alleen de lichamelijke gezondheid, maar zorgt ook voor een goede sfeer.

Ergotherapeut

De ergotherapeut helpt u om uw zelfstandigheid vergroten of zoveel mogelijk te behouden. Bijvoorbeeld door dagelijkse handelingen opnieuw aan te leren of ze anders te doen. Denk aan zelfstandig opstaan uit bed, het aannemen van de juiste lighouding en zithouding, aankleden en eten. Daarnaast kan de ergotherapeut ingeschakeld worden bij eventuele problemen met prikkelverwerking.

Muziektherapeut

De muziektherapeut doet wekelijks één-op-één sessies met bewoners van Ter Leede. Tijdens deze sessies wordt muziek gebruikt om verschillende doelstellingen te bereiken, zoals het verbeteren van de stemming en het uiten van gevoelens. Maar ook hulp bij verwerking van moeilijke gebeurtenissen, het vergroten van activiteit, ervaren van rust, en het versterken van contactvaardigheden. De muziektherapie omvat muziek maken, luisteren, dansen en gesprekken voeren. Plezier staat centraal, maar er is ook ruimte voor het uiten van diverse emoties. De therapie heeft vaak een positieve invloed op uw stemming.

Vrijwilligers

En niet te vergeten: er zijn in Bernardus 250 vrijwilligers actief. Zij zijn van onschatbare waarde en een onmisbare aanvulling op de 'formele' zorg.