
Thuiszorgfestival
Op 17 oktober vindt het Thuiszorgfestival voor thuiszorgprofessionals uit de regio plaats. En wel op een hele speciale plaats...
Locatie
Het Thuiszorgfestival is op Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek; een bekende plek in de omgeving door de biologische appel- en perenboomgaarden en historische sferen. Én op 17 oktober staat hier een gaaf festivalterrein, speciaal voor de thuiszorgmedewerkers uit onze regio! Waar je workshops kunt volgen, je kunt laten informeren over diverse thema’s en onderwerpen die je in je dagelijkse werk tegenkomt, je collega’s ontmoet, danst met elkaar en lekker kunt chillen onder het genot van een hapje en drankje. Daar wil je bij zijn!
Aanmelden
De inschrijvingslijn is dicht. Heb je nog vragen? Mail deze dan naar thuiszorgfestival@marente.nl
Programma – ochtend
09.00 – 09.30 uur Ontvangst met koffie, thee en appeltaart
09.30 – 09.45 uur Opening
09.45 – 10.30 uur Workshopronde 1
10.45 – 11.30 uur Workshopronde 2
11.45 – 12.30 uur Workshopronde 3
12.30 – 13.00 uur Afsluiting met lunch
Vragen
Heb je vragen? Mail dan naar thuiszorgfestival@marente.nl.
Programma – middag
13.00 – 13.30 uur Ontvangst met lunch
13.30 – 13.45 uur Opening
13.45 – 14.30 uur Workshopronde 1
14.45 – 15.30 uur Workshopronde 2
15.45 – 16.30 uur Workshopronde 3
16.30 – 17.00 uur Afsluiting met koffie, thee en appeltaart
Workshops
Workshop 1: Who Cares?
Duik in de zorg van morgen en speel ons nieuwe spel 'Who Cares?'. Hoe help jij meneer De Vries?
In dit spel bezoek je meneer De Vries. Jouw doel is om te achterhalen hoe het met hem gaat en op welke manier je hem kunt ondersteunen. Verken zijn huis zorgvuldig. Welke hulpvragen en risico's zie je en wie lost het op? Voer een gesprek met meneer De Vries en ontdek zo het netwerk dat hem omringt. Maar wees voorzichtig! Zorg ervoor dat je het netwerk en de zorg niet overbelast!
Workshop 2: Beestjes in de blaas!
Is het een blaasontsteking of urineweginfectie? Wat is het verschil? Met of zonder katheter is er kans op beestjes in de blaas. Wat zijn de klachten en wat kan je ertegen doen? Wanneer wordt er gekozen voor Antibiotica of voor blaasspoelen? En waarmee ga je dan spoelen? Volg deze workshop en jij weet het!
Workshop 3: Triviant palliatieve zorg
Met een spel en op een interactieve manier jouw kennis over palliatieve zorg vergroten. De deelnemers krijgen alle facetten van de palliatieve zorg mee. Natuurlijk prikkelen we ook je nieuwsgierigheid naar het onderwerp. Maar het belangrijkste, dit spel geeft nieuwe inzichten en mogelijkheden om kennis en ervaringen met elkaar te delen. Durf jij deze uitdaging aan?
Workshop 4: Psychiatrie in de wijk
Medewerkers van een aantal zorgorganisaties komen regelmatig bij elkaar om knelpunten in de zorg rondom gezamenlijke cliënten te bespreken. De oplossingen lijken gevonden. Vanaf september gaan ze er in een pilot mee aan de slag gaan Het doel? Het versterken van de samenwerking en elkaar beter weten te vinden.
Tijdens deze workshop vertellen zij je graag over de pilot die loopt. Verder zijn ze benieuwd naar jullie ervaring in de samenwerking met de GGZ. Tegen welke knelpunten lopen jullie aan en welke aanvullingen hebben jullie nog om de pilot tot een succes te maken?
Wil je meedenken over dit onderwerp? Meld je dan aan!
Workshop 5: Zorgzame wijken
'De maatschappelijke opgaven waar we voor staan zijn groot. Als we doen wat we deden, krijgen we wat we kregen. We moeten het dus echt anders doen.' Een ambitieuze groep samenwerkingspartners binnen de HLT Gemeente op het gebied van wonen, welzijn en zorg zijn trots op de beweging Zorgzame buurten in Hillegom, Lisse en Teylingen.
In 2022 hebben 20 lokale organisaties waar onder de gemeente Hillegom, Lisse en Teylingen een ambitieovereenkomst ondertekend om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen. En wonen, welzijn en zorg anders te organiseren. Het versterken van gemeenschappen, waarbij bewoners meer zeggenschap en eigenaarschap hebben, vormt de basis. Drie pilotenbuurten zijn gestart en wij vertellen graag meer over deze beweging. Zien we jou tijdens de workshop en denk je mee?
Workshop 6: Langer Actief Thuis
Een wijkteam is op 1 juli gestart met het draaien van een pilot met het zorgprogramma “Langer Actief Thuis”. Waarom deze pilot? Het doel is om het effect en haalbaarheid van dit zorgprogramma te toetsen en evalueren. Een ander wijkteam werkt al met het programma Langer Actief Thuis (LAT). Het programma vraagt een andere manier van denken van medewerkers en ouderen. In plaats van ’zorgen voor’ ligt de nadruk op ‘zorgen dat’. Het wijkteam neemt jullie graag mee in deze andere kijk op zorg geven. Benieuwd? Meld je dan aan.
Workshop 7: Dementie stellingenspel
Dit Dementie stellingengame is speciaal gemaakt voor zorg- en welzijnsprofessionals. Op een leuke, verrassende manier vergroot je kennis en wissel je ervaringen uit over omgaan met dementie. Inspireer en leer van elkaar! Doe jij mee?
Workshop 8: Inzet hulpmiddelen in de regio
Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met de drie meest voorkomende handelingen waarbij hulpmiddelen in de wijk ingezet worden. Weet jij welke dat zijn? Steunkousen aan- en uittrekken, ogen druppelen en medicatie aanreiken. Het is een interactieve en praktische sessie waarbij ruimte is om te oefenen met verschillende soorten hulpmiddelen en mee te denken over een regionale aanpak.
Doe jij mee? Meld je aan.
Workshop 9: Zet de goede bril op!
In de thuiszorg krijg je steeds meer te maken met probleemgedrag van cliënten. Het kan je als zorgmedewerker en ook als team behoorlijk bezighouden. Hoe zorg je dat je grip krijgt en houdt op deze situaties? Jij als individuele zorgmedewerker, maar ook jouw hele team. Hoe borg je de veiligheid en de eenduidigheid van handelen?
In deze workshop staan we stil bij wat het met jou en je team doet, hoe je met een (andere) bril naar de situatie kunt kijken, en hoe deze bril kan helpen om een passend en eenduidig plan te maken. Tot slot staan we stil bij de hulpbronnen die jij en je team kunnen raadplegen.
Na deze workshop kijk jij met een andere bril naar ingewikkelde situaties! Zorg dat je erbij bent.
Workshop 10: Wat kun je doen bij signalen van ontspoorde zorg?
Met praktijkvoorbeelden gaan we met elkaar aan de slag. Het is een interactieve workshop met diverse casussen waarbij we samen kijken hoe deze aangepakt kunnen worden. Worstel jij met bepaalde situaties? En wil je handvatten hoe je daarmee om kunt gaan? Kom dan naar deze workshop!
Workshop 11: Leefregels bij hartfalen
Het aantal mensen met hartfalen neemt toe. Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 240.000 mensen met hartfalen. Hun behandeling wordt complexer en bestaat naast het gebruik van medicatie ook uit o.a. een zoutarm dieet, een vochtbeperking en het advies zich dagelijks te bewegen. Voor de meeste mensen met hartfalen betekent dit dat zij hun leven lang onder behandeling blijven.
Dit vraagt nogal wat van mensen en hun naasten! In de begeleiding van cliënten met hartfalen is het belangrijk de kennis van cliënten over hun ziekte te vergroten. Als zorgverlener speel je daar een belangrijke rol in, zodat cliënten de leefregels beter opvolgen. Tijdens deze workshop komen deze leefregels aan bod, zodat je handvatten krijgt om jouw cliënten zo goed mogelijk te ondersteunen.
Wil jij je kennis over hartfalen verrijken? Mis deze workshop dan niet!
Workshop 12: Stap in de beleefwereld van iemand met dementie
Je beter kunnen inleven in de ander. Je bewust zijn van het effect van je gedrag en de omgeving op de ander en leren hoe je kunt aansluiten bij de persoon met dementie. Dat is het doel van de VR Beleving dementie. In de VR beleving dementie stap je als deelnemer in de huid van iemand met dementie. De mantelzorger loopt in jouw huis, haar emotionele reactie komt binnen, herinneringen zweven als beelden om je heen. Je hoort je eigen gedachten via je innerlijke stem.
Voel zelf hoe het is om door dementie de grip op de wereld te verliezen. In het korte nagesprek dat direct volgt op de beleving, delen deelnemers met elkaar gedachten en emoties en reflecteren ze op de eigen ervaring.
Stap in deze virtuele wereld en begrijp je cliënt nog beter!
Workshop 13: Wees je eigen leider!
Goed en fijn samenwerken in je team geeft je vleugels. Je voelt je gewaardeerd en je bent super gemotiveerd en goed in verbinding met je collega’s en jezelf. Maar in de waan van de dag zit het soms tegen, en lukt dat samenwerken niet altijd zo lekker en kom je niet goed uit de verf. Dan is het verleidelijk om te zeggen of te denken: “zeg jij maar hoe ik het moet doen”. Of is er de neiging er om te klagen dat “ze” je niet zien of horen...
Zorg dat je je eigen leider bent en toon eigenaarschap. Zo word je werk en de samenwerking in je team en organisatie een stuk leuker. En doe jij waar je goed in bent, namelijk... in je eigen vak! In deze workshop gaan we samen aan de slag om te ontdekken wat leiderschap en eigenaarschap voor jou betekenen en hoe je het effectief in kunt zetten.
Maak je werk nog leuker. Wees je eigen leider!
Workshop 14: Kwetsbaar & Oud
Er is een groeiende groep kwetsbare ouderen die langer thuis blijven wonen. Hierin is soms specifieke kennis nodig van bepaalde ziektebeelden rondom diagnostiek, advisering en soms ook medebehandeling naast de huisarts. De specialist ouderengeneeskunde en de GZ-psycholoog komen daarom steeds vaker ook bij mensen thuis. Denk hierbij aan diagnostiek van dementie, probleem gedrag bij dementie maar ook specifieke doelgroepen zoals de ziekte van Parkinson of jonge mensen met dementie.
In deze workshop gaan we aan de hand van stellingen en een casus in op de samenwerking tussen de thuiszorg, casemanager, SO en GZ-psycholoog. Schrijf je vooral in voor deze workshop!
Workshop 15: Speciale rondleiding op het beleefplein
Vind je het leuk om met iemand het beleefplein te beleven? Meld je dan aan voor de speciale tour mét gids. In een groep van 20 personen bezoek je samen het beleefplein voor waardevolle informatie en interactie over zorg, technologie & ontspanning. Daarna kun je altijd zelf nog een keer het beleefplein op.
Workshop 16: Innovatiespel
Maak kennis met innovatieve hulpmiddelen waarmee cliënten langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen! Ervaar, beleef en leer de allernieuwste snufjes kennen. Schrijf je in voor deze workshop en jij