Update onderzoek YD-CAN

23 maart 2023

Het lectoraat Verpleegkundige Intramurale Ouderenzorg (VIO) van Hogeschool Leiden pitcht vandaag de stand van zaken van het onderzoek YD-CAN op Hogeschool Leiden. Marente doet dit onderzoek samen met de Hogeschool Leiden sinds 2021. Het doel is om de eigen regie en de samenwerking tussen jonge mensen met dementie, hun naasten en zorgverleners te bevorderen. Het gaat daarbij om de periode rond de verhuizing naar een verpleeghuis en daarna. Conclusie: het onderzoek heeft tot nu toe al veel opgebracht!

Samenwerking

Het onderzoek wordt in de vorm van een leergemeenschap gedaan met cliënten, mantelzorgers, zorgverleners, docenten, studenten en onderzoekers. Samen onderzoeken zij hoe het beter kan in de periode rond de verhuizing naar een verpleeghuis en daarna. De komende periode wordt aan diverse verbeterpunten gewerkt. Bijvoorbeeld aan het beter leren kennen van elkaar (cliënten, naasten en zorgverleners) en het verbeteren van de samenwerking tussen zorgverleners in de thuissituatie, dagbehandeling en woonvoorziening Ter Leede. Maar denk ook aan meer aandacht voor emoties, persoonsgericht(er) werken en het verstrekken van de juiste informatie op het juiste moment aan de cliënt en mantelzorger.

Resultaten

Dat cliënten, naasten en zorgverleners elkaar beter leren kennen, is het allerbelangrijkste verbeterpunt volgens de leergemeenschap. Lector Chris Wallner: ‘Zo kan de zorg en het wonen in het verpleeghuis beter worden afgestemd op de wensen en behoeften van een toekomstige bewoner. Daarom organiseren we nu kennismakingsgesprekken thuis en rondleidingen in het verpleeghuis voor toekomstige bewoners met dementie op jonge leeftijd en hun naasten.’ Tot nu toe heeft de leergemeenschap al veel opgebracht. Het geleerde en de vele nieuwe inzichten worden direct in de praktijk gebracht. Onderzoeker Annette van der Linden: ‘Ons doel is dat de goede zorg voor de bewoners nóg beter wordt.’ Het onderzoek loopt tot en met de zomer van 2023. Daarna worden de resultaten gedeeld. Lees meer over het YD-CAN onderzoek.