Oud-medewerker maakt Delfts blauwe reuzenbol voor 100-jarige Bernardus

11 januari 2024

Wat voor oud-Bernardusmedewerker Ellen Hogewoning begon met het beschilderen van een kalebas, heeft uiteindelijk geresulteerd in een Delfts blauwe reuzenbol die door haar met de hand werd beschilderd. Het is een cadeau voor het Sassenheimse verpleeghuis dat dit jaar 100 jaar bestaat. 

Hogewoning werkte de eerste tien jaar van haar carrière als ambachtelijk plateelschilder in het atelier van de Sassemse aardewerkfabriek van Velsen. De 32 jaar daarna werkte zij in de zorg, waarvan de laatste 15 jaar in de Bernardus. Zo komt in dit kunstwerk alles samen: het is een eerbetoon aan twee typisch Sassenheimse bedrijven én een ode aan de zorg.

“Ik kwam op het idee nadat ik een kalebas van mijn schoonzus kreeg met de vraag: wil jij hem Delfts blauw beschilderen?” vertelt Hogewoning. “En ook al was het ruim 40 jaar geleden dat ik dat had gedaan, het ging weer als vanzelf. Zo ontstond het plan voor dit project. Maar zo’n enorme tulpenbol beschilderen is andere koek. Je maakt het ontwerp met potlood, maar als de verf erop staat, staat het erop. Het moet dus in één keer goed want je kunt er niet meer overheen schilderen. Ook het ontwerp was een uitdaging, vooral de zijkanten. Die bol loopt namelijk van smal naar breed en de lijnen in het patroon moeten recht lopen, van welke kant je het ook bekijkt. Met één stuk ben ik zo aan het tobben geweest. Ik schilderde in de etalage van de galerie Gildemeesters Bollenstreek in Lisse. Ik neig naar perfectionisme en wilde het helemaal vanaf de onderkant beschilderd. Dus daar lag ik op de grond, op mijn buik en dan weer op mijn rug. Anders kon ik er niet bij. Dat deed ik dan maar voor of na sluitingstijd van de winkels zodat ik niet zoveel publiek had.”

Trots als een pauw op de zorg en huiselijkheid
De betekenis van de beschildering is tweeledig. De pauw symboliseert de trots op de zorg. De mand met bloemen en vogels staat symbool voor huiselijkheid. Iets waar veel aandacht voor is in de Bernardus. Heel goed vindt Hogewoning: “De bewoners kunnen niet meer in hun eigen woning wonen, maar het is belangrijk dat zij wel hun eigen leven kunnen leiden. Zij kunnen zelf kiezen wat ze willen doen. Of ze naar de activiteiten willen zoals kaarten, zingen of sjoelen. Of dat ze liever op hun kamer blijven. Huiselijkheid is ook warmte en rust. Belangrijk, zeker voor dementerende bewoners. En dat zit in kleine dingen: een lekker bakje koffie, bloemetjes op tafel, planten op de vensterbank een lekker muziekje aan. Gezellig samen aardappelen schillen aan tafel. Op de afdelingen wordt gekookt. Ik ben helemaal geen keukenprinses maar met uien en knoflook in de pan rook het al snel zo goed, dat de familie van de bewoners nieuwsgierig de kamer in kwamen met de vraag: “Wat ruikt het hier heerlijk, wat eten jullie?”

De bol is nu nog te bewonderen in galerie Gildemeesters Bollenstreek in Lisse, waar alle reuzenbollen worden gemaakt die in onze streek staan. Op 13 maart wordt hij onthuld door burgemeester Breuer in de tuin van de Bernardus op een mooie centrale plek, zodat bewoners en verpleegkundigen ervan kunnen genieten. Het belooft een feestelijke gebeurtenis te worden.

De kosten om de bol te maken en te plaatsen bedragen 6.500 euro. Om uit de kosten te komen, is er een crowdfunding gestart. De helft van het bedrag is al binnen. Wilt je een bijdrage leveren? Dat kan via website: https://gofund.me/f27742c4 

Foto: PR