
Nieuwbouw Bernardus
Verpleeghuis Bernardus krijgt nieuwbouw. Lees hier meer over de plannen en hoe u eenvoudig op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen.
Waarom nieuwbouw?
Het huidige gebouw van verpleeghuis Bernardus is verouderd en past niet meer bij de zorg van nu. Daarom wordt het gesloopt en bouwen we een nieuw, duurzaam en toekomstbestendig verpleeghuis. Een plek waar bewoners zich thuis voelen en waar medewerkers prettig kunnen werken. En waar we kunnen inspelen op de veranderende behoeften in de ouderenzorg. Het nieuwe gebouw krijgt moderne zorgvoorzieningen. Er is veel aandacht voor digitale innovatie, bewegingsvrijheid, contact met elkaar en de omgeving over het ontwerp.
Blijf op de hoogte!
Wilt u automatisch het laatste nieuws ontvangen over de nieuwbouw? Meld u aan voor onze nieuwsbrief! We informeren u dan elk kwartaal over de laatste ontwikkelingen.
Voorlopig ontwerp
Architectenbureau Buro Kade heeft voor Marente een voorontwerp gemaakt. Deze hebben we tijdens 3 informatiebijeenkomsten getoond en toegelicht aan bewoners en familie, medewerkers, vrijwilligers, omwonenden en andere belangstellenden. De komende periode worden werksessies georganiseerd met medewerkers en waar nodig (individuele) gesprekken gevoerd met omwonenden. Natuurlijk blijven we ook in contact met bewoners en familie. Hiermee hopen we iedereen geïnformeerd te houden en het ontwerp richting het einde van 2025 verfijnd te hebben.
Tijdlijn
Nieuwbouw kost tijd, omdat er verschillend processen doorlopen moeten worden. Onze globale planning is als volgt:
- 2025-2026: Van voorontwerp, naar definitief ontwerp, naar uitvoeringsontwerp
- 2027: Planologische procedure, omgevingsvergunning en aanbesteding bouw
- 2028: Start bouw
- 2030: Nieuwbouw gereed
Aan deze planning kunnen geen rechten worden ontleend.
Stel uw vraag
Heeft u een vraag? Stuur een bericht via onderstaand formulier.
Veelgestelde vragen
Over het ontwerp (gebouw)
Welke gemeenschappelijke voorzieningen komen er?
Op de begane grond is in het voorlopig ontwerp ongeveer 2000m2 gereserveerd voor gemeenschappelijke voorzieningen. Denk hierbij aan een café-setting, ruimte voor het Dag- en doecentrum, (welzijns)activiteiten en kantoor-/ondersteunende functies, flexplekken en vergaderruimtes. Tijdens werksessies gaan we met elkaar nadenken hoe we de (compactere) ruimte(s) efficiënt kunnen inrichten.
Waarom bevinden de studio's (kamers) zich voor het grootste deel op de 1e etage?
Er wordt bij de nieuwbouw rekening gehouden met verschillende aspecten van wonen en verblijven. Daarnaast zijn er ook praktische en logistieke redenen bij het indelen van het nieuwe gebouw. Zo heeft de begane grond een entree-/ontvangstfunctie, is er behoefte aan gemeenschappelijke ruimtes voor verschillende doeleinden (en deze moeten goed toegankelijk zijn) en vindt het laden en lossen op de begane grond plaats. Daarnaast vinden we het belangrijk dat mensen rust kunnen ervaren op hun woonafdeling en zeker in hun eigen studio, en dat creëren we door het wonen zoveel mogelijk op de eerste etage te concentreren. Voor de teams is het belangrijk dat bewoners altijd de ruimte hebben tot bewegen in de locatie en naar buiten kunnen en dat kan ook met deze indeling.
Waarom is er gekozen voor een gebouw van 2 verdiepingen en niet 3?
We willen het woongenot van bewoners met een (vergevorderde) vorm van dementie zo groot mogelijk maken. Door met twee lagen te werken, die gebouwd zijn in drie vierkanten, hebben bewoners optimale bewegingsvrijheid. Zij kunnen rondlopen, naar boven of beneden en naar de binnen- of buitentuin. Hoe meer verdiepingen je bouwt, hoe moeilijk het wordt om de omgeving te herkennen (en voor medewerkers om oog te houden op de cliënten).
Wordt het gebouw in de toekomst hoger dan de 2 bouwlagen?
Nee, het gebouw wordt ontworpen en gebouwd voor maximaal 2 bouwlagen dat aansluit bij de visie van Marente voor de kleinschalige uitstraling.
Wordt er in de nieuwbouw rekening gehouden met de groep jonge mensen met dementie?
Er wordt rekening gehouden met alle bewoners en deelnemers van Bernardus. Ook het Expertisecentrum Dementie op jonge leeftijd krijgt een plek in de nieuwbouw. We gaan graag in gesprek met medewerkers en familie om te kijken waar aanscherping van het voorlopig ontwerp mogelijk is.
Over de studio's (kamers)
Hoe groot zijn de studio's (kamers)?
Iedere bewoner krijgt een eenkamer-studio met eigen sanitair van in totaal 24 m2.
Daarnaast is er voor iedere woongroep een ruime huiskamer. De huiskamer grenst op de begane grond aan de binnentuin (patio) of aan de buitenzijde aan het groen. Op de eerste verdieping grenzen de huiskamers aan een ruim terras.
Waarom is er gekozen voor eenkamer-studio’s?
Dit heeft te maken met de mensen die de komende jaren in het verpleeghuis komen. Zij hebben een veel grotere zorgzwaarte, meestal dementie in vergevorderde vorm. Uit onderzoek en ervaring is gekomen dat een eenkamer-studio het beste bij deze groep past. Het is overzichtelijk en veilig. Als er bezoek komt, dan is er in de gezamenlijke huiskamers en op andere plekken in het gebouw ook de mogelijkheid om met elkaar te zijn.
Waarom is er geen keukentje in de studio's?
Ook dit heeft te maken met de toekomstige bewoners, die veelal dementie in vergevorderde vorm zullen hebben. Zij eten in de huiskamers, waar een grote keuken aanwezig is. Ook voor bezoek kan daar bijvoorbeeld koffie worden gezet. Het grootste deel van de bewoners gaat overigens nu al naar de huiskamers of het restaurant voor de maaltijd, koffie en om bezoek te ontvangen.
Zijn de deuren van de studio's voldoende breed?
Er is in het ontwerp rekening gehouden met deuren en gangen waar bedden en rolstoelen die nu in de ouderenzorg worden ingezet ruim doorheen kunnen.
Zijn er in de studio’s hulpmiddelen voor de zorg aanwezig?
Ja, er is een tillift die aan het plafond is gemonteerd.
Is de sanitaire ruimte groot genoeg voor het verlenen van zorg?
Ja, er is in het ontwerp rekening gehouden met rolstoelen en andere hulpmiddelen die zowel de kamer als het sanitair-gedeelte goed in kunnen.
Over de buitenruimte
Hoe komt de tuin en het groen eruit te zien?
De tuin aan de achterzijde van de nieuwbouw wordt een stuk groter dan nu het geval is. De inrichting moet nog worden ontworpen. De tuin is alleen toegankelijk voor bewoners en familie, niet voor omwonenden.
Op de rest van het terrein streven we naar het behoud van zoveel mogelijk groen, vooral bomen.
Is er oog voor de procedures Flora- en faunawet?
Ja, alle aspecten die komen kijken bij nieuwbouw worden meegenomen.
In het voorlopig ontwerp staat het gebouw dichter op de Hoofdstraat, verdwijnt hiermee het grasveld aan de voorkant?
Volgens het voorlopig ontwerp staat het gebouw op 9 meter vanaf de Hoofdstraat. Dat betekent dat de groenstrook aan de voorzijde kleiner wordt. Ook hier is het uitgangspunt dat er zoveel mogelijk bomen worden behouden.
Is er ruimte voor het stallen van fietsen, scooters etc.?
Ja, er komt een grote fietsenstalling aan de entreekant van Bernardus.
Het aantal parkeerplekken stijgt. Wat gebeurt er met de bomen die nu rondom de parkeerplaats staan?
Er komen 24 extra parkeerplaasten. Met het ontwerp van de buitenruimte proberen we zoveel mogelijk bestaande bomen te behouden. Mocht dat niet lukken, dan zorgen we voor een nieuwe boom op een andere plek. We houden ons daarbij ook aan de regels die gelden binnen de Gemeente Teylingen voor het kappen van bomen (met een mogelijke herplantplicht) en eventuele groennorm in het omgevingsplan of groencompensatiebeleid. Over het algemeen moet het gehele gebied groener worden dan nu het geval is. Dit draagt bij aan de noodzaak om ons aan te passen aan het veranderende klimaat en helpt hittestress tegen te gaan.
Waarom is er niet gekozen voor een parkeergarage onder het gebouw?
Hiervoor is niet gekozen, omdat dit een enorme investering is en niet past binnen het budget dat beschikbaar is voor nieuwbouw.
Wat gebeurt er met de parkeerplekken in de Zuiderstraat?
Er is in het voorlopig ontwerp rekening gehouden met parkeren in de Zuiderstraat. Zowel bij de Zilverstroom komen parkeerplekken, als langs de nieuwbouw en voor het fietsbruggetje. De parkeerplaatsen voor medewerkers van Marente worden verplaatst en daarmee geclusterd aan de westzijde van de nieuwbouw. De parkeerplaatsen aan Zuiderstraat zijn daarmee uitsluitend bedoeld voor de bewoners rondom de Zuiderstraat.
Kunnen omwonenden van de Mecklenburg nog via het wandelpad uitkomen op de parkeerplaats van Bernardus?
Hoogstwaarschijnlijk blijft dit mogelijk.
Komt er een groen dak op het gebouw?
In het kader van duurzaamheid en het tegengaan van hittestress heeft Marente de ambitie om het dak groen in te richten. Dit moet nog wel onderzocht op haalbaarheid, omdat onderhoud een belangrijk onderdeel is van de exploitatiekosten. Daarnaast moet worden bekeken of er met het groen dak voldoende ruimte overblijft voor de zonnepanelen die Marente – ook vanuit duurzaamheid – wil realiseren.
Waar komt de laad- en losplaats voor leveranciers?
Deze blijft aan de kant van de Zuiderstraat, maar de inrit komt naast de Zilverstroom. Zo hoeven leveranciers niet de volledige Zuiderstraat in, wat prettiger is voor zowel het langzame verkeer als de bewoners van de Zuiderstraat.
Is Marente eigenaar van de grond waarop gebouwd gaat worden?
Ja, we zijn eigenaar van de grond.
Bouwfasen en verhuizing
Hoe zeker is de fasering van de nieuwbouw en hoe gaat deze verlopen?
Het is zeker dat de sloop en bouw gefaseerd plaats moet vinden. Dit kan niet anders, omdat de nieuwbouw voor een deel op de plek komt van het huidige gebouw. De voorlopige fasering bestaat uit 4 fasen:
Fase 1: Sloop van Sassigt, het hoge gebouw aan de voorzijde, en start nieuwbouw. De nieuwbouw wordt voor 2/3 gerealiseerd. De 56 bewoners van Sassigt worden tijdens de sloop en nieuwbouw tijdelijk op een andere, passende plek gehuisvest.
Fase 2: Het energiesysteem wordt omgeschakeld.
Fase 3: Het laatste stukje nieuwbouw wordt gerealiseerd en alle bewoners verhuizen naar de nieuwbouw.
Fase 4: Het gebouw aan de achterzijde, met afdelingen Teylingen en Ter Leede, wordt gesloopt en op die plek wordt een grote tuin gemaakt.
Kunnen de bewoners die tijdelijk ergens anders wonen terugkomen in de nieuwbouw?
Ja, we garanderen dat bewoners die tijdelijk elders zijn gehuisvest – als ze dat willen – terug kunnen keren naar Bernardus.
Waar verblijven bewoners van Sassigt gedurende de bouw? Komt hier maatwerk voor?
De 56 bewoners van Sassigt verhuizen naar passende, tijdelijke huisvesting.
Er volgt een gesprek met iedere bewoner/familie. Hierin bespreken we samen welke huisvesting past bij de bewoner.
De 100 bewoners van Teylingen en Ter Leede blijven in hun huidige huisvesting tot de nieuwbouw is opgeleverd.
Wat is het tijdsbestek van de verhuizing?
De bouw duurt naar verwachting zo’n 2 jaar. Houd daarom rekening met een verblijfsduur van 2 jaar in tijdelijke huisvesting.
Wat zijn de opties en randvoorwaarden voor tijdelijke huisvesting?
De mogelijkheden voor tijdelijke huisvesting onderzoeken we de komende tijd. We gaan Sassigt pas slopen wanneer er voor iedere bewoner passende huisvesting is gevonden. Uiteraard gaan we hierover met bewoners en hun familie in gesprek en wordt de cliëntenraad van Bernardus nauw in dit proces betrokken.
Komt er een opnamestop tijdens de bouw?
Gezien de vraag naar verpleeghuisplekken is dit niet wenselijk.