Hou het hoofd koel deze zomer

Ook zo'n zin in de zomer? Lekker op pad als de dagen langer en warmer worden. Maar wat doen we als de temparaturen stijgen naar tropische waarden? Met deze tips hou je het hoofd koel. 

1. Zorg voor verkoeling

Trakteer jezelf op een waterijsje of leg een nat washandje in de nek of op het voorhoofd. In je hoofd, nek en polsen zitten de bloedvaten vlak onder de huid. Het lichaam gebruikt deze plekken om hitte af te voeren. Ook de voeten zijn net kleine warmteregelaars. Maak een heerlijk verkoelend voetenbadje door een grote emmer of teil met koud water te vullen. 

2. Drink genoeg water 

Zorg dat je altijd water bij de hand hebt en drink zo'n 2 liter water per dag. Met deze temperaturen transpireer je veel meer dan anders. Vul dit snel aan om uitdroging te voorkomen. De eerste tekenen van uitdroging zijn: donkere urine, constipatie, droge huid, lippen en mond. 

3. Zorg goed voor jezelf

Zorg ervoor dat je voldoende vitamines en zout binnen krijgt. Groenten en fruit zijn goed voor de mineralen, vocht en vitamines. Daarnaast kan soep, bouillon of sap helpen om een tekort aan zouten en suikers aan te vullen. 

4. Een koel huis

Klap het zonnescherm uit of hang een witte doek voor het raam. Open ramen om het huis door te luchten, maar doe dit alleen als het buiten koeler is dan binnen. Of zet een ventilator bij plekken waar je veel tijd doorbrengt. Je maakt je eigen airconditioning door bevroren flessen water voor de ventilator te zetten. Plaats deze wel in een bak of op een schaal om het smeltwater op te vangen.

5. Smeer zonnebrandcrème en draag een hoed of pet 

Iedereen, jong en oud, zou zich op zonnige dagen in moeten smeren. Kies een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Ook een zonnehoed, een pet of een ander hoofddeksel is aan te raden, zeker voor mensen met weinig of lichtgekleurd haar. 

6. Draag luchtige kleding

Kies voor kleding die gemaakt is van een natuurlijke en luchtige stof en laat het maar lekker los vallen en wapperen! Linnen, katoen of zijde zijn goede keuzes. Strakke kleding en kunststoffen zoals acryl of polyester niet. En de kleur? Het liefst zo licht mogelijk. Donkere kleuren absorberen meer licht en warmte. Qua schoenen werken sandalen het meest verkoelend, omdat de warmte van uw voeten dan weg kan. 

7. Bescherm de ogen

Teveel blootstelling aan de zon kan de ogen aantasten. Een goede zonnebril beschermt de ogen tegen schadelijke UV-straling. 

8. Beweeg verstandig en neem voldoende rust

Als je van buitenactiviteiten houdt, zoals wandelen of tuinieren, let er dan op dat je de juiste kleding en bescherming draagt. Let bovendien op de tijd. Blijf niet te lang achter elkaar buiten en drink extra water. Ook kun je overwegen om buitenactiviteiten vroeg in de ochtend of later in de middag te plannen. Tijdens de warmste uren van de dag kun je zware inspanning het beste vermijden. Neem voldoende rust en geniet van een heerlijke Toffe koffie.

 

 

 

Toffe koffie

Creëer een verwenmomentje met onderstaand recept:

Ingrediënten

100 ml sterke koffie
10 ml karamelsiroop
5 ijsblokjes
100 ml koude melk
1 toef slagroom
1 stukje karamelfudge (in kleine blokjes gesneden)
1 rietje

Bereiding

Zet sterke koffie. Doe de koude melk, sterke koffie, ijsblokjes en karamelsiroop in een blender. Zet de blender 10 seconden op de hoogste stand. Schenk in een mooi glas en spuit er een mooie toef slagroom op. Garneer met een rietje en de fudge.