Smaakmakende tips

Beste lezer, mijn naam is Dirk-pieter van Leeuwen (DP) en ik woon in Noordwijk. Na 30 jaar als kok gewerkt te hebben in verschillende bedrijven, haalde ik op mijn 52e mijn HBO-diploma in facility management bij De Haagse Hogeschool. Sinds 3 jaar werk ik in een enthousiast team als teamleider gastvrijheid bij De Wilbert in Katwijk. 

Als gastdocent geef ik op basisscholen Smaak en Belevingsworkshops onder de naam Smaak IQ. Met SmaakIQ probeer ik kinderen bewust te maken van wat smaak is en waarom u bijvoorbeeld met uw handen moet proeven. Deze workshops geef ik ook binnen Marente, aangepast op ouderen. De zintuigen van ouderen zijn anders dan die van jongeren. Door veel onderzoek te doen kom ik op allerlei weetjes. Deze deel ik graag met u. 

Maak gerechten nog lekkerder

Hoe kunt u uw maaltijd nog lekkerder maken? Daar komt u op een leuke manier achter via de website smaakcheck.nl. Na het invullen van de smaakcheck ontvangt u een afbeelding met tips om uw gerechten nog smakelijker te maken. Passend bij uw persoonlijke voorkeur. Maar u kunt het ook zelf uitproberen door eens wat toevoegingen op tafel te zetten. Denk aan geraspte radijs, kappertjes of een potje piccalilly (lekker ouderwets). Mijn voorkeursmaak is 'Strak-filmend'. Wat is uw voorkeurssmaak? Start hier de smaakcheck.

 

BAH! Bloemkoolluchtjes.

Bij het koken van bloemkool en sommige koolsoorten komt er een zwavelachtige koolgeur vrij. Wat kunt u doen tegen stinkende bloemkool? Er komen minder luchtjes vrij als u de bloemkool gaart in de oven of magnetron. Maak dan gebruik van een ovenschaal. Of voeg een klontje boter toe aan het kookwater. Om de vieze geur te beperken kunt u ook ongepelde walnoten of een steel bleekselderij toevoegen aan het kookvocht. Zo geniet u nog meer van deze gezonde groente.

De gezonde zoete aardappel

Veel mensen eten geen zoete aardappel omdat ze denken dat het een dikmaker is. Dit komt doordat de zoete aardappel als gewone aardappel wordt gezien. Maar dat is het niet. In de wortelen van de zoete aardappelplant zit veel zetmeel. De voedingsstoffen en -waardes zijn bijna hetzelfde van zowel de normale aardappel als de zoete variant. Toch is er wel degelijk verschil. De koolhydraten in de zoete aardappel worden langzamer verwerkt door ons lichaam. Dit komt doordat er veel meer vezels zitten in zoete aardappelen. Hierdoor is het geen dikmaker. Tip: voeg eens dun gesneden zoete aardappel toe aan een salade. 
 
Zoete aardappelen zijn erg goed voor u. Ze zitten vol vitamines en mineralen. Denk hierbij aan vitamine A en B3, 5 en 6. Ze zijn rijk aan vitamine C en allerlei mineralen als koper, mangaan en kalium. Het zijn echte superfoods. En ze hebben een positieve werking op diabetes. Dit komt dankzij het adiponectinehormoon. Waarom dit zo goed helpt is nog niet bekend, maar dat het helpt is wel degelijk een feit voor velen. Er is wel een nadeel aan deze groente. U wordt er winderig van. 

Een heerlijk bakje koffie

Vers gezette koffie is heerlijk, maar hoe en hoelang kan je dit bewaren?Bewaar gezette koffie niet langer dan een half uur en laat de koffie niet op een warmhoudplaatje staan in verband met de zuren die vrijkomen. Dit geeft een aangebrande smaak.
Koffie heeft een bittere smaak die mensen - normaal gesproken - van nature vermijden. Planten (groentes) maken bitterstoffen aan om zichzelf te beschermen tegen opeten. De bittere smaak op je tong stimuleert de productie van maag- en galsappen. Deze spijsverteringssappen bevorderen de afbraak van voeding in waardevolle bestanddelen, die sneller en beter in je darmen kunnen worden opgenomen. Bitterstoffen geven wel sneller een verzadigd gevoel. Kleine weetjes waar u uw voordeel mee kunt doen. 
 

"Geeft het leven u citroenen, maak er dan limonade van"

Over de vijf basissmaken (zoet, zout, zuur, bitter en unami) is veel te vertellen. Bij het proeven van zure smaken komt er een enorme hoeveelheid speeksel vrij. Dit kan al gebeuren als we alleen denken aan zure smaken. Als een gerecht te zout is, kunt u er iets zuur in doen voor meer balans. Citroenschil (van een biologische citroen) geeft een extra sensatie bij een stoofvleesgerecht. Bij bittere gerechten (boontjes) kunt u de smaak frisser maken door na het koken een beetje citroensap toe te voegen. Het is vrij normaal om mosterd en rode wijn te gebruiken in de keuken. Het is echter een uitdaging om het gebruik van de zoetere Balsamicoazijn te normaliseren in de keukens of op de eettafel. Het zoutvaatje kan dan weg. Tip voor de zomer: aardbeien met balsamicoazijn. 

Minder smaak en/of geur

Proeft u weinig? Voeg dan voedingsmiddelen met een sterke of frisse smaak aan uw maaltijd toe. Denk aan: azijn, citroen, limoen, yogurt, bosuitjes, bleekselderij, knolselderij, paprika, pastinaak, tomaat, ui, venkel, chutney, gekonfijte gember, mosterd, piccalilly, wasabi, chilisaus en sambal. Ook kunt u iets krokants aan uw eten toevoegen. Denk dan aan: croutons, gehakte nootjes,stukjes komkommer, geroosterde pitten en zaden. Of probeer eens iets nieuws. Bakken of grillen (in plaats van koken) geeft meer smaak aan gerechten. Voeg eens piccalily of chutney bij uw hutspot. Marineer vlees(vervangers) in vruchtensap met azijn of ketjap. Of gril uw groenten met verse kruiden. 

Meer tips

Houdt ons ledenmagazine Thuis! in de gaten.