toolkit hartelijk welkom

Expertisecentrum Dementie lanceert toolkit ‘Hartelijk welkom!’

Geplaatst: 16 mei 2024

Veel zorgorganisaties worstelen met de overgang van thuiszorg naar verpleeghuiszorg. Vaak gaat kennis over de cliënt verloren en voelen mantelzorgers zich overspoeld door alle informatie en emoties. Het Expertisecentrum Dementie Zuid-Holland Noord heeft onderzocht waar de knelpunten zitten en met welke oplossingen mantelzorgers het meest geholpen zijn. Deze week presenteert zij de resultaten en hulpmiddelen in de toolkit 'Hartelijk welkom!'

Het Expertisecentrum Dementie is een samenwerking van verschillende zorgorganisaties in de regio op het gebied van dementie. Het actieonderzoek ‘Hartelijk welkom!’ deden zorgorganisaties ActiVite, Marente en Topaz in samenwerking met het LUMC en het Amsterdam UMC. Voor dit onderzoek interviewde het actieteam verschillende nieuwe bewoners, hun mantelzorgers en zorgprofessionals.

Onderzoeker Franca Corbeij: “Er kwamen veel punten uit deze interviews naar voren die het uitwerken waard waren, dus keken we eerst naar wat de meeste prioriteit verdiende. Daarna hebben we in subgroepen drie thema's uitgewerkt. Ten eerste de rol van de mantelzorger na verhuizing van hun naaste. Ten tweede het tekort aan informatie over behoeften en dagelijkse gewoonten van de bewoner. En ten slotte de hoeveelheid informatie die in één keer bij de familie wordt neergelegd in een toch al emotionele periode. Voor elk van die drie thema’s bedachten en onderzochten we nieuwe werkwijzen en hulpmiddelen.”  

Deze werkwijzen en hulpmiddelen zijn gebundeld in de toolkit ‘Hartelijk welkom!’. Zorgprofessionals kunnen de toolkit gratis downloaden op de nieuwe website van het expertisecentrum, dat kennis delen over dementie als haar missie ziet.