Beeldzorg delen in de thuiszorg

Geplaatst: 09 maart 2023

Samenwerking tussen thuiszorgteam Roomburgh en beeldzorgteam Marente

Zorgorganisaties Roomburgh en Marente werken vanaf 1 maart 2023 samen op het gebied van beeldzorg. Marente levert al vele jaren beeldzorg aan haar cliënten met een eigen beeldzorgteam. Dit beeldzorgteam gaat vanaf nu ook beeldzorg leveren aan cliënten van Roomburgh. Roomburgh heeft zo’n 60 cliënten thuiszorg, waardoor het organisatorisch niet haalbaar is om daarbij beeldzorg te leveren. Terwijl ook zij het belang zien om beeldzorg te leveren daar waar het fysieke zorg kan vervangen. Zo ontstaat uiteindelijk meer tijd om meer cliënten de fysieke zorg te kunnen blijven verlenen. 

Het is belangrijk en nodig om samen te werken

‘Door deze samenwerking kunnen we uiteindelijk meer cliënten zorg bieden met hetzelfde aantal medewerkers. Dit is belangrijk als je kijkt naar de toekomstige ontwikkeling met dubbele vergrijzing, krapte op de arbeidsmarkt en steeds complexere zorgvraag’, vertelt Bert Buirma, bestuurder bij Roomburgh. ‘Daarnaast biedt het cliënten meer eigen regie en vergroot het de zelfredzaamheid. En niet meer iedere dag een thuiszorgmedewerker over de vloer. Onze cliënten willen zo lang mogelijk zelfstandig en prettig thuis blijven wonen. Niet voor alle zorg hoeft een zorgmedewerker een cliënt thuis te bezoeken. Veel kunnen we al digitaal verzorgen. Dit doen we met een vast team. Persoonlijk contact blijft voor ons namelijk het belangrijkst’, benadrukt Heidi van den Brink, bestuurder bij Marente.

Meer ruimte in de routes voor de fysieke zorgvraag
De twee teams maakten begin maart tijdens een feestelijke lunch persoonlijk kennis met elkaar. ‘Als je elkaar een keer gezien en gesproken hebt, dan weet je in ieder geval naar wie je sommige van je cliënten verwijst. Dat geeft vertrouwen in een goede samenwerking’, vertelt Sam Venselaar, wijkverpleegkundige bij Roomburgh, 

Verder vertelt Charlotte Westerbeek, e-Health verpleegkundige bij Marente beeldzorgteam: ‘We gaan als organisatie een nieuw avontuur aan. Het is een mooie, nieuwe weg die we inslaan. Als wij vanuit Marente cliënten van Roomburgh kunnen helpen met beeldzorg dan hebben de collega's daar meer ruimte in de routes voor de fysieke zorgvraag. Zo kunnen wij een grotere groep mensen bereiken en bekendmaken met deze vorm van zorg. Wat ik er vooral leuk aan vind? Dat we deze samenwerking echt doen om elkaar te helpen om zoveel mogelijk cliënten te bereiken. En op deze manier veel te kunnen leren van elkaars processen en invalshoeken’.