"Ik hoor mijn dochter niet alleen, ik kan haar ook zien!"

Bent u niet technisch of hebt u geen idee hoe beeldbellen werkt? Met de juiste hulp leert u het zó. (En deze mensen gingen u voor!)

Tekst: Laura van der Meer

Alles wat ò zo vertrouwd was, zoals de wekelijkse koffiemiddagen met kennissen, de bezoekjes van kinderen en kleinkinderen en de afspraken met de fysiotherapeut: door de coronacrisis hield het plotseling allemaal op. En toen bleek dat beeldbellen een uitkomst zou kunnen zijn, maar dat vond u gedoe en veel te ingewikkeld. In de praktijk valt dat echter mee. Ouderen die hebben leren beeldbellen zijn reuze blij dat ze via de computer, iPad of telefoon hun geliefden weer kunnen zien. 

Wanneer je de hele dag geen bezoek meer krijgt of bijna niet de deur uitkomt, dan is het een verrijking om weer eens een gezicht te zien. Dat praat een stuk vertrouwder, leuker en gemakkelijker. De mensen die we spraken, leerden het beeldbellen van een thuiszorgmedewerker of van hun kinderen. Er is namelijk altijd wel iemand in de buurt die kan laten zien en voordoen hoe het werkt. Zo leren we het makkelijkst iets nieuws: met de hulp van een ander die al weet hoe het moet.

In het ZomerDoeboek vertellen Cock Droog-Luijnenburg (80) en Koos Hollenbeek (79) hoe handig en fijn beeldbellen is. 

Stappenplan beeldbellen

Wanneer u de hele dag geen bezoek meer krijgt of bijna niet de deur uitkomt, dan is het een verrijking om weer eens een gezicht te zien. Dat praat een stuk vertrouwder, leuker en gemakkelijker. De mensen die we spraken, leerden het beeldbellen van een thuiszorgmedewerker of van hun kinderen. Er is namelijk altijd wel iemand in de buurt die kan laten zien en voordoen hoe het werkt. Zo leren we het makkelijkst iets nieuws: met de hulp van een ander die al weet hoe het moet.

1. Bij de contactpersonen die in uw WhatsApp staan (zoals uw kinderen, kleinkinderen, vrienden of de thuiszorg) kunt u de persoon uitkiezen met wie u wilt beeldbellen. Tik op die naam.

2. Rechtsboven in de hoek van het beeldscherm ziet u nu een afbeelding van een videocamera. Drukt u hierop, dan maakt de telefoon verbinding met de telefoon van degene die u wilt bereiken. Als deze persoon opneemt, kunnen jullie elkaar zien. 

3. Wordt u gebeld via WhatsApp, dan tikt u op de groene knop die in beeld verschijnt. Is het gesprek klaar en wilt u ophangen, dan tikt u op de rode knop. Is de knop niet in beeld, tik dan even kort op het scherm. 

4.  Voor het gebruik van WhatsApp hebt u internetverbinding nodig. Wees niet pessimistisch als het beeldbellen de eerste keer niet lukt. Iets nieuws leren kost tijd! Hoe vaker u WhatsApp gebruikt, hoe sneller u het onder de knie krijgt.

Tablet- en iPad lessen bij u thuis

Wilt u ook leren beeldbellen? Onze ervaren docent komt bij u thuis en leert u alles wat u wilt weten op uw iPad of tablet. Meer informatie

Of kijk eens bij de iPad- of tabletcursus van Marente.

Het WinterDoeboek als welkomstcadeau

Wilt u een fysiek exemplaar van het WinterDoeboek ontvangen? Klik op de foto en word lid van Marente