Weg met eenzaamheid

Het kan zomaar gebeuren. We krijgen te maken met verlies of onze gezondheid gaat achteruit en plotseling wordt ons wereldje kleiner. Met deze tips doorbreekt u de eenzaamheid. 

Tekst: Laura van der Meer

Gevoelens van eenzaamheid kennen we allemaal, maar we praten er zelden over. Van jong tot oud, iedereen heeft weleens het gevoel aan de zijlijn te staan. Bijvoorbeeld omdat we ons niet gezien voelen, omdat we door omstandigheden te beperkt zijn om leuke dingen te doen of omdat we na ons pensioen de zingeving missen. Eenzaamheid is nog altijd een taboe. Dat is jammer, want juist door erover te praten kan het leven een hele mooie wending krijgen.

Geestelijk rijker

Zoals bij Leny (78, weduwe), die zich tijdens het ziekbed van haar man geregeld eenzaam voelde. "Ik stond overal alleen voor en had niet altijd iemand om mee te praten. Er waren een paar lieve vrienden, maar daar wil je ook niet altijd op terugvallen." Na het overlijden van haar man werd het helemaal stil. "Kinderen heb ik niet en mijn sociale netwerk is klein. Ik heb mensen nodig in mijn leven. Gelukkig kwam ik erachter dat mensen mij ook nodig hebben!"

Dansen als een puber

De sociale leegte kan ook gevuld worden met ontplooiing en verdieping. Marja (82) ontdekte het Danspaleis, een soort 'disco voor ouderen' en kan zich weer even voelen als een jong meisje.

Lees in het ZomerDoeboek verder hoe Leny, Marijke, Rob en Marja konden voorkomen dat zij in een sociaal isolement kwamen en nu soms dansend door het leven gaan. 

Samen eropuit

Vindt u het leuk om andere leden te ontmoeten? Kom dan eens naar de uitstapjes van Marente.