In onze knollentuin

Omdat we zoveel thuis zijn, besteden we extra veel zorg aan onze tuinen en balkons. Hoog tijd dus voor een paar praktische adviezen en de broodnodige inspiratie.

Een siertuin aanleggen vergt liefde en geduld. Maar als 'ie staat, dan staat 'ie en dan is het een kwestie van bijhouden én genieten. Al kan dat genieten weleens in de weg gezeten worden...Och, wat kunnen we balen van wespen in de tuin. Zit u net lekker aan de tuintafel, krantje erbij, komen die beestjes de rust verstoren. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige huis-tuin-en-keuken remedies die wespen verjagen. Zo houden ze bijvoorbeeld niet van de geur van koper, koffiepoeder, kruidnagel of wierook. 

Tips voor een insectvriendelijke tuin

Aan de andere kant weten we natuurlijk allemaal dat insecten het lastig hebben, dus een handje helpen kan geen kwaad. Doe dat echter wel op een manier zodat u er zelf geen last van heeft. Plant struiken en planten waar insecten graag op landen, maar zet ze niet te dicht in de buurt van waar het tuinmeubilair staat. De vlinderstruik, de stokroos, zonnebloemen en blauwe regen trekken vlinders, bijen en hommels aan. En het ziet er nog mooi uit ook. 

Optimaal genieten van het balkon

Een tuin is niet voor iedereen weggelegd. Omdat we klein wonen of omdat we er niet zoveel tijd in willen steken. Maar tuinieren in het klein kan natuurlijk ook. Een balkon biedt genoeg mogelijkheden.

1. Verticaal tuinieren

Weinig vierkante meters? Geen probleem. Tuinieren kan namelijk ook verticaal. Bijvoorbeeld door plantenbakken op te hangen, of een plantenrek neer te zetten.

2. Vogelvriendelijk

Geniet u van vogels op uw balkon? Maak dan het balkon vogelvriendelijk met ee nestkastje, en een paar besdragende struiken. Klimop vinden vogeltjes ook fijn, daar kunnen ze goed in schuilen.

3. Opbergruimte

Niet zo'n groot balkon? Kies danvoor inklapbaar tuinmeubilair, of bijvoorbeeld een tuinbank waar opbergruimte onder zit. 

Nog meer tips vindt u in het ZomerDoeboek

Snelcursus moestuin

Klinkt leuk, zelf groente en fruit telen. Maaar wat is de beste manier om dat aan de pakken?

  • Een succesvolle moestuin begint met de juiste plek. Groentes houden van zon en warmte, en kunnen minder goed tegen wind en regen.
  • Wanneer duidelijk is de waar de moestuin moet komen, moet eerst de grond klaar worden gemaakt. Spit de aarde oged om en verwijder onkruid. Bedek vervolgens de bovenste 10-15 centimeter met biologische moestuingrond te koop. 
  • Het handigst is om de moestuin in vlakken op te delen, zodat de groenten niet kriskras door elkaar staan. Dit kan met houten latjes, of door touwtjes te spannen.
  • Als de tuin klaar is, kunt u zaden gaan aanschaffen. Op Startpagina.nl staan handige zaaischema's, die precies laten zien welke groenten het best in welk jaargetijde gedijen. Eenvoudig beginnen? Sla, worteltjes, radijsjes doen het meestal goed. 
  • Tijd om de moestuin in te zaaien. Stop de zaden niet te diep in de grond (+/- 2 cm).
  • Een moestuin verzorgen is net moeilijk. Het belangrijkste is om regelmatig het onkruid weg te halen, en te zorgen dat de gewassen niet uitdrogen. Check regelmatig of de grond vochtig aanvoelt. Is dit niet het geval, dan kunt u water geven.