De beste tips voor een gezond brein

We weten allemaal dat we onze fysieke gezondheid kunnen beïnvloeden door goed te eten en regelmatig te bewegen. Maar ook de conditie van onze hersenen hebben we voor een deel zelf in de hand.

Tekst: Fleur Baxmeier

Net als ons lichaam verouderen onze hersenen. Dat komt doordat we ze elke dag, iedere uur en elke minuut gebruiken. Door veelvuldige inspanningen ontstaat sljtage, die ons lijf zo goed mogelijk probeert op te vangen. Maar er blijft toch steeds een beetje schade in de vaten achter, wat zich met de jaren opstapelt. Zo komt het bijvoorbeeld dat we, naarmate we ouder worden, soms iets langer moeten nadenken voordat we op een woord komen. Maar ook dat we de film van gisteravond niet meer tot in detail kunnen navertellen of domweg vergeten wat we uit de koelkast gingen halen.

Lange tijd werd gedacht dat we zelf weinig aan die achteruitgang konden doen, omdat slijtage aan de hersenen werd gezien als iets wat onlosmakelijk verbonden was met ouder worden. De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat we het proces zelf wel een beetje kunnen remmen, omdat we de kwaliteit van de vaten voor een deel zelf in de hand hebben. Het duidelijkste voorbeeld daarvan is te zien bij rokers: wie de onderzoeken erop napluist, ontdekt al snel dat rokers eerder en vaker dementerend worden dan niet rokers. Maar ook een gezond leefpatroon - goed eten, regelmatig bewegen, voldoende slapen - draagt absoluut bij aan de werking van onze bovenkamer.

Hersenkrakers

1. Train de hersenen door vaste routines te doorbreken. Loop op een andere manier naar de supermarkt of zet de radio op een ander station dan normaal.

2. Speel een strategisch spel waar goed bij nagedacht moet worden, zoals Rummikub, Scrabble of Stratego. Een sudoku of kruiswoordraadsel werkt ook goed.

3. Neem elke dag even een moment om in het geheugen te graven. Welk tv-programma werd er gisteren gekeken? Waaruit bestond het avondeten van vorige week?

Een fit brein

Meer tips om de conditie van uw hersenen op peil te houden vindt u in het ZomerDoeboek. Daar kunt u ook aan de slag met diverse puzzels en zoekplaatjes. 

Het WinterDoeboek als welkomstcadeau

Wilt u een fysiek exemplaar van het WinterDoeboek ontvangen? Klik op de foto en word lid van Marente