Gebakken heilbotfilet met jus van bospaddenstoelen

Kook samen met onze kok Willem Vogels dit heerlijke menu. Dit Kerstmenu smaakt ook de rest van het jaar heerlijk.  

U zet de uitzending aan en kookt vanuit uw eigen keuken gezellig samen met Willem mee die vanuit zijn kookstudio uitlegt hoe u dit heerlijke gerecht maakt. Kookt u mee? Haal dan de ingrediënten in huis en ga - samen met Willem - aan de slag met onderstaand recept.

Ingrediënten 

  • 5x 100 gr heilbotfilet
  • 400 gr risotto rijst
  • 40 gr zure room
  • 40 gr geraspte oude kaas
  • 1 liter kippenbouillon gemaakt van bouillon blokjes
  • 200ml room
  • 200 gr bospaddenstoelen fijn gesneden
  • 1/2 citroen
  • 10 stuks grote groene asperges
  • 5 lange plakken ontbijtspek
  • peper en zout
  • roomboter en olie om in te bakken
  • 0,5 sjalot of ui

De aantallen zijn gebaseerd op 5 personen.

Bereiding Risotto

Breng de kippenbouillon aan de kook en kook hier de risottorijst in 20 minuten gaar. Maak de risotto op smaak met de zure room, kaas en sap van 1/2 citroen. Eventueel peper en zout toevoegen.

Bereiding Groene asperges

Schil de asperges 1 keer met een dunschiller. Breng een pan water aan de kook en kook de asperges 1 minuut gaar en leg ze daarna meteen in een bak met ijskoud water (dit heet blancheren). Pak 2 asperges en wikkel hier 1 plak spek omheen. Bak de asperges in een koekenpan goudbruin, gebruik hiervoor een klein beetje olijfolie.

Bereiding jus van bospaddenstoelen

Snipper de sjalot. Doe 1 eetlepel roomboter in de pan en fruit de bospaddenstoelen. Blus het paddenstoelen mengsel af met 15 ml bouillon en laat het 2 minuten inkoken. voeg hierna de room toe en laat het nog 6 minuten zachtjes koken. Breng de jus/saus verder op smaak met peper en zout en bind het eventueel af met wat maïzena.

Bereiding heilbotfilet

Strooi wat peper en zout op de heilbotfilet. Bak deze goudbruin in de roomboter bij voorkeur in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Bak de filets aan beide kanten ongeveer 2 minuten. 

De kookworkshop

Met dank aan Danny Langeveld en Willem Vogels.

Compleet driegangen Kerstmenu

Dit recept komt uit het kookboek van Marente. Maak het driegangen menu voor kerst compleet met: