Kerstdiner

Pulled pork op een bedje van knolselderij en gele wortel en fregola met een kletskop van kaas begeleid door een tomatensaus met gepofte paprika en rucula olie.

Koks Jaco Groen en Dirk Pieter van Leeuwen hebben met dit gerecht een 1e prijs gewonnen in de kookwedstrijd 'Beste menu van de zorg'. Het is een gerecht voor speciale gelegenheden en tegelijkertijd voedzaam en goed betaalbaar.  Het kost wat tijd en moeite maar dan tovert u ook een heerlijk gerecht op de kersttafel. 

Ingrediënten 

  • 500 gr pulled pork (van varkensnek)
  • 1 paprika
  • 250 gr trostomaten
  • 250 gr fregola (pastasoort)
  • 250 gr knolselderij
  • 250 gr gele wortels
  • 50 gr sjalotten
  • 1 teen knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 25 gram rucola
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 25 gr roomboter
  • 1 eetlepel ketchup
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • kaas voor de garnering

De aantallen zijn gebaseerd op 5 personen.

Compleet driegangen Kerstdiner

Dit recept komt uit het kookboek van Marente. Maak eventueel het diner compleet met:

Bereiding 

De pulled pork wordt gemaakt van varkensnek die 12 uur langzaam gegaard is in een oven van 85 graden. U kunt voor dit gerecht een voorgegaarde varkensnek gebruiken, de bereidingstijd is dan 1 uur.

Meng de ketchup, kaneel, bastaardsuiker, paprikapoeder, appelstroop en citroensap tot een marinade en smeer de varkensnek ermee in. Bewaar wat marinade voor later. Wikkel de varkensnek in met aluminiumfolie en leg deze opzij. Als u bereide pulled pork gebruikt, dan mengt u wat van de marinade door de pulled pork.

Gril de knolselderij en gele wortel in de oven tot ze gaar zijn. Kook de fregola in kippenbouillon in 10 minuten gaar en bak het daarna in een koekenpan samen met knoflook en ui.

Pof de paprika en trostomaten in een oven van 180 graden. Daarna kunt u ze ontvellen en de zaden verwijderen. De tomatenvelletjes kunt u drogen in de oven en als garnering gebruiken. Maak een gladde saus van de tomaat en paprika met behulp van een blender en zeef. Breng op smaak met roomboter, zout en peper. Pureer de rucola met de olijfolie. Giet de tomaten/paprikasaus in druppelvorm op het bord en voeg de rucola-olie in het midden van de druppels toe. Houd in het midden van het bord ca. 11x11 cm ruimte over. 

Bak de plakjes kaas in een bakpan met goede anti-aanbaklaag. Als ze knapperig zijn heeft u kletskoppen van kaas. U kunt hier een leuke vorm uit snijden of steken. 

Neem een ring van 6 cm hoog en 10 cm doorsnee en leg deze in het midden van het bord. Pak de varkensnek en de overgebleven marinade erbij. Doe als eerste de fregola en daarna de groenten in de ring. Trek daarna lange strengen van de varkensnek, haal deze door de marinade en leg ze in de ring. Druk het geheel aan en verwijder de ring. Garneer het taartje met blaadjes rucola, kletskop van kaas en de gedroogde tomaten velletjes.