Tips voor grootouders

Komen de kleinkinderen bij u op bezoek of past u een dagje op? Dan is het natuurlijk fijn om samen leuke dingen te doen. Naast het geven van liefde en aandacht is het ook heerlijk om de kleinkinderen af en toe te verwennen. Bijvoorbeeld met een leuk cadeau voor een speciale gelegenheid. Deze tips helpen u op weg.

Samen op pad

Geniet samen met uw kleinkind van de de vele kleuren in het bos. In de herfst staan er mooie paddenstoelen. Wie weet als eerste de naam? Ook liggen er prachtige bladeren op de grond, eikeltjes, helikoptertje en denneappels. Genoeg om thuis een vrolijke herfsttafel in te richten. 

Wilt u een speciale wandeling maken. Ga dan samen met uw kleinkind op zoek naar de kabouters op het duinkabouterpad Hollands Duin in Noordwijk. Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl.

Maak zelf speelgoed van huis-, tuin- en keukenspullen

  • Rijg samen een ketting van penne. Het enige wat u nodig heeft is een touw en een pak penne. Wie maakt de langste ketting?
  • Vul een afwasbak met een bodempje rijst en geef uw kleinkind een lepel, bekers en een trechter en laat hem zelf ontdekken wat je er allemaal mee kunt doen. Overhevelen, scheppen, voelen.
  • Vul een klein doorzichtig flesje met macaroni of rijst en draai de dop goed vast. Zo ontstaat er een mooie rammelaar en kunt u samen muziek maken. 

Leuke en originele cadeaus

  • Met video van Sint stelt u binnen 5 minuten een uniek persoonlijk videobericht samen! Maak het videobericht extra leuk door meerdere foto's toe te voegen.
  • Een gepersonaliseerd cadeau is altijd een topper. Bijvoorbeeld een mooie gymtas of schoolbeker met de naam erop. Kijk voor meer inspiratie op: www.yoursurprise.nl of op www.hema.nl
  • Cadeaus zijn extra leuk als ze mooi verpakt zijn. Met de tips van Centrum Jeugd en Gezin maakt u samen met uw kleinkind de mooiste verpakkingen.  
  • Even weg met de mobiel, even weer tijd voor elkaar. Deze gezellige kletspot bevat lachtwekkende vragen, leuke suggesties en dilemma's om over na te denken. Leuk voor de hele familie.

Zo maakt u voorlezen nog leuker:

  • Bekijk samen de omslag en voorspel waar het boek over gaat. Ook is het leuk om te fantaseren hoe het verhaal afloopt. 
  • Lees het boek vooraf, zodat u op de juiste momenten met uw stem kunt inspelen op het verhaal waardoor het meer gaat leven.
  • Bekijk de afbeeldingen in het boek en doe samen de gezichtsuitdrukkingen na.

Klik op de foto om de kleurplaat te downloaden.

Kerstkransjes

Samen bakken is natuurlijk erg leuk en eenvoudig met dit recept.

Ingrediënten

240 gram witte basterdsuiker
350 gram boter
1 afgestreken theelepel zout
4 gram citroenrasp
½ ei
3 gram bakpoeder
490 gram patent bloem

Bereiding

Maak eerst het deeg. Voeg boter, basterdsuiker, citroenrasp en vanillesuiker samen en klop/roer dit tot een romig mengsel. Voeg de eidooier toe en mix tot deze volledig is opgenomen. Schep het bloem, bakpoeder en zout erbij in de kom en kneed tot een stevig koekdeeg. Leg het minstens een uur in de koelkast voordat u verder gaat.

Als het deeg gekoeld is, rolt u het uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 5 mm dikte. Neem een (gekartelde) uitsteker van ongeveer 7 cm doorsnede en steek de koekjes uit. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Steek dan met een kleinere uitsteker (een spuitmondje werkt ook prima) een kleine cirkel uit het midden. Door dit pas te doen wanneer ze op de bakplaat liggen behouden ze hun vorm.

Kluts het ei en smeer de koekjes hier mee in. Strooi de geschaafde amandelen en suikerparels over de koekjes heen.

Bak de kerstkransjes op kleur in 14-16 minuten op 175 graden​.