Recept suikerbrood

Ingrediënten:

  • 65 gr boter
  • Boter om in te vetten
  • 250 ml melk
  • 1 pak broodmix wit (500 gr)
  • 0,5 theelepel zout
  • 3 theelepels kaneel
  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 150 gr fijne, witte kandijsuiker

Benodigdheden

Beslagkom, deegroller, plasticfolie, cakevorm van ongeveer 24 cm.

Bereiding

Smelt de boter en laat de gesmolten boter weer afkoelen. Verwarm de melk tot lauwwarm. In beide gevallen kun je een pan of magnetron gebruiken. Meng broodmix, zout, boter, kaneelpoeder, melk en eidooiers in de beslagkom tot een geheel. Kneed het mengsel in 10 minuten tot een soepel deeg (spierballen kweken!). Doe het deeg in de kom en dek af met plasticfolie. Laat 10 minuten rijzen. Kneed het deeg nogmaals goed door, dek het weer af en laat het nog 30 minuten rijzen. 

Verwarm de oven voor op 225 °C, vet de cakevorm dik in en bestrooi de binnenkant met kristalsuiker. Rol het deeg uit tot een lap van 24 cm breed. Strooi er kandijsuiker overheen en rol het deeg op. 

Leg het deeg in de vorm en laat het nog ongeveer 20 minuten rijzen. Bak het brood in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten gaar en goed bruin. Als je erop tikt moet het brood hol klinken. Als het dof klinkt, is het brood nog niet gaar. Laat het afkoelen en serveer met boter. 

Dit recept komt uit het kookboek voor kleinschalige woongroepen. 

Fryske Sûkerbôle 

Fries suikerbrood is wittebrood waarin korrels suiker zijn meegebakken. Naast 40% parel- of greinsuiker wordt er kaneel en soms ook gembersiroop aan toegevoegd. In Friesland werd het brood cadeau gegeven aan moeders die bevallen waren van een meisje. Kaneel en gember zouden een helende werking hebben en sterker maken voor het moederschap. Was het een jongetje, dan kreeg de moeder krentencake.