(hoeveelheid is afgestemd op 5 personen)
Schil en snijd de pastinaken en wortels in stukjes. Kook ze in 20-25 minuten in een ruime hoeveelheid water met een snufje zout gaar. Snipper ondertussen de uien en knoflook. Verhit de boter in een koekenpan en fruit de ui en de knoflook bruin. Voeg de tijm toe aan de uien en bak even mee.
Giet de wortels en pasinaken af en doe ze terug in de pan. Stamp ze fijn en voeg de mosterd en het uienmengsel met de boter en wat vocht uit de pan toe. Schenk er tussen het stampen door steeds een beetje melk bij totdat de stamppot lekker smeuïg is. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Serveren met plakjes rookworst of een gehaktbal.
Ook tijdens de kookcursus 'De Oude Garde' werd deze heerlijke stamppot gemaakt.
De pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middenlandse Zeegebied en kwam in de middeleeuwen naar West-Europa. De groente groeide goed in ons koude klimaat en werd een belangrijk volksvoedsel. Uiteindelijk is de pastinaak vervangen door de aardappel en in de vergetelheid geraakt. Pastinaak werd onder andere gebruikt als ingrediënt van hutspot en maakte deel uit van de hutspot zoals die bij het Leidens ontzet van 1574 werd gegeten. Deze hutspot smaakt heel aards en is weer eens iets anders dan we tegenwoordig gewend zijn. Het proberen waard!