Recepten met pompoen
Tover een heerlijke snack op tafel of maak de beroemde Marente-pompoensoep. Met de tips van Dirk-pieter wordt ook het snijden en schillen van een pompoen een koud kunstje. Eet smakelijk!
Knapperige pompoen met Parmezaanse kaas
Ingrediënten
1 flespompoen of hokkaido pompoen
50 gr Parmezaanse kaas (geraspt)
2 beschuiten (of panko)
1 teen knoflook
Snuf Italiaanse kruiden
olijfokie
Bereiding
Verwarm de oven op 200° graden. Halveer de pompoen, verwijder de pitten en draadjes en snijd de pompoen in vieren. De schil van een flespompoen kun je eraan laten zitten. Een hokkaido pompoen kun je eventueel schillen of de minder mooie plekjes eraf snijden. Snijd de stukken in plakjes van ca. 1 cm dik. Leg deze op een bakplaat. Hak of maal de beschuiten fijn. Meng het kruim met de geraspte Parmezaanse kaas, Italiaanse kruiden en pers de teen knoflook erbij uit. Bestrijk de plakjes pompoen met een dun laagje olie. Bestrooi ze met het mengsel en zet 15 minuten in de oven. Deze plakjes gegratineerde pompoen zijn lekker als snack of als bijgerecht bij een maaltijd.
Marentesoep pompoen
Ingrediënten
1,5 kg pompoen zonder schil en in kleine blokjes (ronde of flespompoen)
2 uien in blokjes
olijfolie
3 appels geschild en in blokjes
1 theelepel gemberpoeder
1,5 liter kippenbouillon (van bouillonblokjes)
1 winterwortel in blokjes
0,5 theelepel kaneelpoeder
1 theelepel kerrie
1 scheut kookroom
Bereiding
Zet een pan op het vuur met een scheutje olijfolie. Bak de ui glazig en voeg dan de kerriepoeder toe en roer even door. Doe vervolgens de overige ingrediënten erbij: wortel, pompoen, appel, gemberpoeder, kaneelpoeder en de kippenbouillon. Breng de soep aan de kook. Laat 20-30 minuten zakjes koken tot de wortel zacht is en pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met wat peper.
Tips om een pompoen makkelijk te snijden
Voorbereiden
Maak de pompoen goed schoon, verwijder zandrestjes en minder mooie plekjes. Laat vervolgens de pompoen even garen in de oven, magnetron of kokend water. Let op dat de pompoen niet te zacht wordt, dan raakt hij zijn lekkere bite kwijt.
- Pompoen in magnetron of oven
Prik wat gaatjes in de pompoen, zodat de warmte in de pompoen kan ontsnappen. Zo wordt voorkomen dat de pompoen ontploft. Plaats de pompoen voor 7 miniuten op 900 watt in de magnetron of leg de pompoen voor 20-25 minuten in de oven op 200 graden.
- Pompoen koken
Leg de pompoen in een grote pan en giet er kokend water overheen. Laat hem 5 à 10 minuten koken. Check na 5 minuten of je er al met de vork in kan prikken. Haal de pompoen er voorzichtig uit en laat deze afkoelen, voordat je gaat snijden.
Snijden/schillen
De schil van de pompoen is in principe eetbaar, maar niet altijd even lekker. De flespompoen, hakkiado, kabocha en winterpompoen zijn over het algemeen vrij zacht en hebben een dunne schil die makkelijk mee geroosterd of gestooft kan worden. Blijft de schil zitten, dan kun je het beste een biologise pompoen kopen i.v.m. het bespuiten met gifstoffen. Wil je de pompoen pureren of heeft de pompoen een harde schil, ga dan - na het garen van de pompoen - als volgt aan de slag:
- Snijd een stuk van de bovenkant en onderkant van de pompoen af en leg hem op een handdoek. Zo ligt de pompoen stabiel.
- Snijd de pompoen doormidden met een groot en scherp mes
- Verwijder de draadjes en pitjes en eventueel de schil
- Snijd de pompoen in plakjes voor bijvoorbeel krokante pompoen uit de oven (zie het recept) of snijd er blokjes van voor in een stoofschotel of soep.