Planttips voor een fleurig voorjaar

Geniet u ook van een kleurrijke tuin of fleurig balkon, vol met tulpen, blauwe druifjes, narcissen en hyacinten? Haal dan bloembollen in huis. November is een goede maand om lentebloeiende bloembollen te planten, vóór de eerste nachtvorst. Door bloembollen in een grote groep te planten geeft het een mooi en natuurlijk beeld in uw tuin. U kunt bloembollen ook planten in een mand of in een stenen of terracotta pot. Dit staat erg leuk op uw terras of op uw balkon. Ga snel aan de slag met onderstaande tips. 

Bloembollen planten in de tuin

 • Verwijder onkruid op de plek waar u de bollen wilt planten. Maak daarna de aarde goed los met een spade. Mix wat tuinaarde door de grond voor een betere drainage.
 • Graaf een gat voor een groep bloembollen of meerdere gaten voor het planten van enkele bloembollen. De grootte van de bloembol bepaalt hoe diep en op welke afstand van elkaar u de bollen moet planten. Houdt voor de afstand 3x de breedte van de bol aan. Voor de diepte houdt u 3x de hoogte van de bol aan. Tulpen van 5 centimeter kunt u het beste 15 centimeter diep en 15 centimeren uit elkaar planten. 
 • Zet de bloembollen voorzichtig in de grond met de punt naar boven.
 • Verspreidt vervolgens de aarde weer over de bloembollen.
 • Geef de planten voldoende water. Zo worden de bollen aangespoord om wortels te maken. Hoe sneller de wortels gevormd zijn, hoe beter de bollen beschermd zijn tegen vorst. 
 • Houdt de grond na het planten ook vochtig. 

Voor een leuk effect kunt u ook de bloembollen mixen in een emmer. Strooi ze vervolgens uit op de plek waar u de bloembollen wilt planten. Plant de bollen 3x zo diep als de bol groot is. Zo kunt u in het voorjaar lang van verschillende bloemen genieten.  

Bloembollen planten in een pot of mand

 • De pot of mand moet minimaal 3x de hoogte van de bloembol hebben. Ook is het belanrijk dat er een gat onderin zit, zodat het teveel aan water weg kan lopen.
 • Onderin legt u een laag grint, hydrokorrels of potscherven.
 • Over deze laag strooit u een laag potgrond. 
 • Plant de bloembollen in de potgrond. Ze kunnen dichter bij elkaar geplant worden dan in de tuin (maximaal een boldikte). Voor een kleurrijk resultaat gebruikt u extra veel bollen. 
 • Op de bloembollen legt u een laag potgrond. Druk de grond stevig aan.
 • Geef de bloembollen direct na het planten water. Zorg dat de grond na het planten ook vochtig blijft.  

Bescherming tegen vorst en sneeuw

Potten en bakken kunt u tegen strenge vorst beschermen met noppenfolie of door ze in een grotere plastic pot te plaatsen. De tussenruimte kunt u vullen met stro, bladeren of coniferentakken. Dit zorg voor een goede isolatie. U kunt uw potten tijdens de vorstperiode ook in de schuur plaatsen. Sneeuw is geen probleem voor bloembollen. Sneeuw isoleert waardoor u bloembollen worden beschermd. Bloembollen in de tuin kunnen in het algemeen prima tegen de vorst. Als ze al boven de grond staan, gaan ze bij vorst plat liggen. Dit is een natuurlijke reactie. Na de vorst gaan de bollen vanzelf weer rechtop staan. 

Laat het voorjaar maar komen

Heeft u de bloembollen gepoot? Dan kunt u zich gaan verheugen op een bont kleurenfeest in het voorjaar.  

 

Advies of hulp nodig?

Kunt u hulp en/of advies gebruiken voor het winterklaar maken van uw tuin of bij het poten van de juiste planten of bloembollen?

Onze nieuwe samenwerkingspartner Adewij Wit staat graag voor u klaar. Zij kan u o.a. helpen bij het snoeien van planten en bomen, opvullen en netjes maken van borders, vullen van bloembakken met eenjarige of vaste planten, verzorgen van uw tuin en het planten van bloembollen. Het groen komt naar u toe.

Wilt u gebruik maken van haar diensten. Meld u dan voor de hoveniersservice en vermeld haar naam bij opmerkingen. Adewij neemt z.s.m. contact met u op.