Ontspannen met Marente

Met een druk sociaal leven of een zware baan is er nauwelijks tijd voor uzelf. Maar de boog kan niet altijd gespannen staan. Uw lichaam vraagt om ontspanning...even weg van de alledaagse beslommeringen. Deze tips helpen u een moment voor uzelf te creëren.

1. Maak een stiltewandeling

Het bestaat nog: echte stilte in Nederland. Ontdek de stilste gebieden van Natuurmonumenten en maak een ontspannen wandeling. Voor wie rust en ruimte zoekt. Kies hier uw route.
Tip van de boswachter: Trek kleding aan wat niet schuurt, kraakt of piept. Zo ervaart u de stilte nog beter!

2. Optimaal genieten en ontspannen in de sauna

Naast het lichaam ontspant ook de geest tijdens een bezoek aan de sauna. Zorg dat u minimaal 6 minuten in de sauna blijft zitten of liggen. Deze tijd is nodig om alle poriënten goed te laten openen, zodat de zweetklieren hun werk kunnen doen. Blijft u korter in de sauna, dan kan het zijn dat het lichaam de opgenomen warmte niet goed kan afvoeren. Zorg in dit geval dat u afkoeling zoekt. Voor een optimale ontspanning van de spieren, kunt u het beste 10 tot 13 minuten liggen. Ga de laatste twee minuten van uw saunabezoek altijd zitten. Zo voorkomt u dat u duizelig wordt.

3. Verbeter uw mentale gesteldheid met yoga

Yoga is een geweldige manier om op een veilige manier aan uw fysieke en mentale gesteldheid te werken. En het levert veel voordelen op. Yoga verbetert uw balans en stabiliteit. Het rekken en strekken maakt u flexibeler. U heeft geen gewichten nodig om sterk te blijven of te worden. Tijdens yoga let u op uw ademhaling en luistert u naar uw lichaam. Dit heeft een positief effect op het brein, help u helder nadenken en vermindert eventuele zorgen. Bewust ademhalen heeft een kalmerende werking op het lichaam. Daarnaast is het bijwonen van wekelijks yogales een uitstapje. Het levert ongetwijfeld leuke sociale contacten op. Begin thuis alvast met deze simpele yoga oefeningen of geef u op voor de cursus bij Marente.

4. Leer goed ademhalen

Een verkeerde ademhaling speelt een belangrijke rol bij angst, spierspanning, hoofdpijn en vermoeidheid. De zogenaamde buikademhaling is rustig, regelmatig en onbelemmerd. Gun uzelf even de tijd om de buikademhaling te oefenen. Dit kan gewoon thuis.

 • Ga plat op uw rug op de grond liggen op een deken of matje, met uw benen gestrekt, iets uit elkaar. Laat uw tenen licht naar buiten wijzen. Leg uw armen langs uw lichaam met de handpalmen omhoog.
 • Sluit uw ogen en richt uw aandacht op uw adem. Adem door uw neus. Leg een hand op de plek die het meest omhoog komt en daalt bij elke in- en uitademing. Is dat uw borst, probeer de adem dan zachtjes iets richting de buik te dirigeren.
 • Leg beide handen op uw buik en laat uw adem volgen. Voel hoe uw buik met elke inademing omhoog komt en bij elke uitademing weer terugzakt.

5. Dansen laat u relaxen

Bij dansen richt u uw focus op beweging, coördinatie en muziek. Dit werkt meditatief omdat u naar uw 'eigen ik' gaat. Omdat u maar op één ding tegelijk kunt focussen is er op dat moment geen ruimte voor zorgen en problemen. Daarnaast zorgt lichamelijke inspanning ervoor dat het geluksstofje 'endorfine' aangemaakt wordt. Het belangrijkse element in dansen is contact maken met uzelf en/of met anderen. Hierdoor voelt u een onderlinge verbondenheid. Door het veranderen van uw focus, de verbondenheid en het plezier, werkt dansen ontspannend en stress verminderend. En het is gewoon harstikke leuk om te doen. Dus zet de muziek maar aan.

 

Voor leden heeft Marente diverse ontspanningsmogelijkheden in haar aanbod:

 • Cursus Yoga 50+
  Er is nog ruimte om in te stromen in Voorschoten en Katwijk. Diverse zorgverzekeraars vergoeden deze cursus.
 • Wellness
  Wegdromen in een sauna of Turks stoombad of uzelf laten verwennen met een ontspannende massage. Extra aantrekkelijk met ledenkorting.
 • Marente Danst
  Tijdens deze gezellige lessen wordt een mix van verschillende dansstijlen aangeboden, waaronder salsa, samba, chachacha, hiphop, jazz en moderne dans.
 • Marente Hiphop
  Ga met uw tijd mee en leer de hipste dansmoves.
 • Eropuit
  Ga mee met de gezellige uitstapjes van Marente. U hoeft alleen maar te genieten.