Zelf jam maken is niet moeilijk en leuk om te doen. Met 1 pak geleisuiker en 900 gram aardbeien kunt u zeker 4 potten jam maken. Maak de jampotjes vooraf goed schoon in de vaatwasmachine of in het water met soda (dit verlengt de houdbaarheidsdatum). U kunt ze dan ongeopend een half jaar bewaren op een droge en koele plaats. Plak een etiketsticker op de pot en schrijf hierop wat erin zit en de datum waarop de jam gemaakt is. Zet een aangebroken pot jam altijd in de koelkast.
Doe de gember, rabarber en sinaasappelsap in een pan en laat dit voorzichtig 4 minuten koken. Voeg daarna de aarbeien en suiker toe en breng dit al roerend aan de kook. Laat dit alles 3 minuten doorkoken. Vul de potjes zoals bij de tip beschreven.
Schep de jam in potjes tot aan de rand, sluit de potjes direct af met het deksel en zet ze op zijn kop. Wees voorzichtig want de potjes zijn heet. Na 5 minuten draai je de potjes weer om. Even laten afkoelen en de jam is klaar voor gebruik.
Doe de aardbeien in een hoge pan met de geleisuiker en limoensap. Breng dit geheel aan de kook. Wanneer het kookt, 4 minuten doorkoken. Vul de potjes zoals bij de tip beschreven.
De recepten komen uit het kookboek van Marente. Ook voor leden van Marente voordelig te bestellen.
Breng de suiker, tomaten en citroensap aan de kook enlaat dit 4 minuten zachtjes koken. Meng de ijnboompitten en het azijn erdoor.