Blender tips

Er zijn weinig keukentools handiger dan een blender. Je maakt er snel lekkere smoothies, soepen en hummus mee. Toch kun je voor het fijn maken van bepaalde producten beter een mes of staafmixer gebruiken. Dirk-pieter geeft tips en trakteert je op een lekker recept.

Knoflook

De meeste blenders hebben een rubberen rand om lekken te voorkomen. De rand kan sterke smaken zoals knoflook overnemen, wat niet fijn is als je de volgende dag een frisse ontbijtsmoothie wilt klaarmaken. Gebruik dan liever een knoflookpers.  

IJsblokjes en bevroren producten

Met een krachtige blender zou je crushed ice of een smoothie met bevroren fruit kunnen maken. Maar niet elke blender kan dat aan. Als je een gladde massa zonder brokjes wilt, maak dan gebruik van een blender met een sterke motor of zorg ervoor dat je de bevroren producten eerst even laat ontdooien. 

Aardappelpuree

Aardappelpuree maken met de blender is geen goed idee. De messen zullen de aardappelen te sterk bewerken, waardoor teveel zetmeel afgegeven wordt. Het resultaat is een lijmachtige substantie en zeker geen smeuïge puree. Stamp de gekookte aardappelen fijn met een stamper en voeg een scheutje melk toe. Maak de puree op smaak met een klontje boter, peper en zout. Stamp alles nog een keer goed door. 

Gedroogd fruit en gedroogde groenten

Gedroogde vruchten en groenten hebben een vrij taai omhulsel en plakken gemakkelijk aan de messen van een blender. Dat betekent dat je ze niet gemakkelijk fijn kunt malen. Wil je toch gedroogde vruchten of groenten gebruiken? Laat ze dan eerst even weken of voeg voldoende vloeistof toe. 

Gember

Doe geen grote stukken gember in de blender. Gember heeft zo'n vezelachtige textuur dat je dan alleen nog de vezels zult proeven en dat is allesbehalve aangenaam. Het is beter om de gember eerst in kleine stukjes te hakken.

Hete vloeistof

Laat kokend hete soepen altijd even afkoelen voor je ze blendt. De stoom van de warme soep kan de druk in de blender zodanig verhogen, dat de deksel niet meer stevig vast staat. Zo kun je jezelf ernstig verbranden. 

Groente over?

Maak er dan een heerlijke smoothie van. Meer recepten

 

Mango smoothie

Ingrediënten

300 gram Mango in stukjes (anders kan je blender stuk gaan of vastlopen)
300 ml yogurt (kokos)
100 gram ijsschaafsel
1 eetlepel limoensap
Als optie kun je wat honing toevoegen

Bereiding

Alles in de blender mixen tot een mooie, romige smoothie. Heerlijk en fris. Garneer de smoothie eventueel met verse munt.