Vijf tips voor ouderen tijdens deze warme dagen 🌞

23 juli 2019

Vandaag en de komende dagen wordt het tropisch warm, het hitteplan is dan ook actief. De zon is sterk aanwezig met een UV index 7 (zeer hoog) en daarom is het belangrijk om hittemaatregelen te nemen. Hieronder vijf praktische tips.

1. Voldoende vochtinname is erg belangrijk. Hiervoor geldt een gemiddelde van 1,7 liter per 24 uur. Denk hierbij aan water, bouillon, maar ook verse fruitsappen of waterijsjes. Het is beter om vaker kleine hoeveelheden te drinken dan een paar maal een grote hoeveelheid.

2. Maak regelmatig uw gezicht, hals en polsen nat. Een washandje, ijszak of voetenbadjes kunnen hierbij handig zijn. Gebruik ook ventilatoren voor continue verkoeling en zoek de schaduw op. Probeer sterke temperatuurwisselingen te voorkomen.

3. Draag luchtige, het liefst lichtgekleurde kleding (liefst van katoen, linnen of andere natuurlijke vezels) en gebruik bijvoorbeeld zonnehoed of zonneklep. Smeer u daarnaast goed in met een zonnebrand met (zeer) hoge factor.

4. Sluit de deuren en ramen wanneer de buitentemperatuur hoger is dan de binnentemperatuur. Gebruik nachtventilatie om in het gebouw aanwezige warmte zoveel mogelijk af te voeren door het gebouw te ventileren met koelere buitenlucht.

5. Schakel warmte belastende apparatuur uit, zodat deze niet zorgen voor een extra warmtebron in de omgeving.