Marente op weg naar meer expertise voor dementie op jonge leeftijd

7 maart 2022

Al heel wat jaren is Marente gespecialiseerd in de zorg en behandeling voor mensen die vóór hun 65e dementie krijgen. Sinds 2019 heeft Marente het kwaliteitskeurmerk PREZO voor deze specialisatie. Daar blijft het echter niet bij. Inmiddels wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan onder de naam YD-CAN, wil Marente het TopCare predicaat behalen en heeft Marente de ambitie om het Regionale ExpertiseCentrum (REC) voor jonge mensen met dementie te worden. Dat betekent dé organisatie in de regio voor excellente ondersteuning en zorg, onderzoek en expertise voor jonge mensen met dementie. Dat klinkt veelbelovend, maar wat houdt het eigenlijk in?

Jonge mensen met dementie

Als iemand vóór zijn/haar 65e dementie krijgt, vraagt dit om andere zorg en behandeling dan bij ouderen. Juist vanwege de levensfase hebben wij bij jonge mensen met dementie extra aandacht voor het behoud van eigen regie en het mee blijven doen in onze samenleving. Marente is hierin gespecialiseerd: met onder andere woongroep Ter Leede en dagbehandeling in Bernardus en casemanagers dementie op jonge leeftijd in de thuiszorg.

TopCare, altijd op zoek naar beter

Laten we met een voorbeeld beginnen. Afgelopen donderdag 3 maart presenteerde een groep zorgprofessionals van Marente de bevindingen van hun onderzoek naar persoonsgerichte zorg bij mensen met dementie op jonge leeftijd. Dit onderzoek deden zij in het kader van een TopCare-scholingstraject. Kwaliteitsverpleegkundige José van der Plas deed ook mee aan het onderzoek: “Door het volgen van deze training en het doen van dit onderzoek zijn wij onderdeel geworden van de wetenschap.” Deze scholing en het onderzoek dat de zorgprofessionals zelf hebben gedaan, is een mooi voorbeeld van hoe de zorg voor deze doelgroep naar een hoger niveau wordt getild. Precies weten wat TopCare inhoudt? Lees er meer over op www.topcare.nl.

YD-CAN, samen onderzoeken en leren

Zo zijn er meer activiteiten bij Marente, zoals het YD-CAN onderzoek. Dit onderzoek doet Marente samen met Hogeschool Leiden onder de regie van lector Chris Wallner. YD-CAN richt zich op het bevorderen van de (eigen) regie en samenwerking rondom de relatie tussen jonge mensen met dementie, naasten & zorgverleners in de periode rond opname in het verpleeghuis. Het bijzondere van dit onderzoek is dat het gedaan wordt in een leergemeenschap van cliënten, mantelzorgers, zorgverleners en onderzoekers. Ook gemeenten en andere partijen zijn nauw betrokken. Door samen onderzoek te doen, komen ze tot resultaten die er echt toe doen.

Regionaal expertisecentrum

In de toekomst hoopt Marente een regionaal expertisecentrum (REC) voor jonge mensen met dementie te worden. Jolanda van Honk, manager Bernardus: “Alle kennis en vaardigheden die wij ontwikkelen, zowel in de dagelijkse praktijk als in onderzoek, willen wij graag delen en gebruiken voor samenwerking met andere organisaties die zich ook bezighouden met de zorg voor deze mensen.”