LANG ZULLEN WE LEVEN: Collegereeks ‘Vitaal verouderen’ door Leyden Academy

13 december 2018

Door de toegenomen welvaart stijgt onze levensverwachting steeds verder. Pasgeboren meisjes kunnen 83,3 jaar levensjaren tegemoetzien, en jongens 80,1 jaar. Natuurlijk is dat goed nieuws. Maar hoe (be)leven we die jaren op een vitale en plezierige manier? In de collegereeks ‘Vitaal verouderen’, die vanaf 5 maart tijdens zeven dinsdagochtend in het Poortgebouw in Leiden zal plaatsvinden, worden actuele wetenschappelijke inzichten over gezond en gelukkig ouder worden gekoppeld aan praktische tips en adviezen.

Het programma ziet er als volgt uit:

  • 5 maart: Biologie van veroudering – Dr. David van Bodegom
  • 12 maart: Veroudering van het brein – Dr. Lex van Delden
  • 19 maart: Gelukkig oud worden – Dr. Josanne Huijg
  • 26 maart: Beeldvorming over ouderen – Dr. Jolanda Lindenberg
  • 2 april: Woonplezier – Dr. Anne Annink & Ontpillen – Dr. David van Bodegom
  • 9 april: Voeding en veroudering – Ir. Marieke van der Waal
  • 16 april: Het levenseinde – Prof. dr. Joris Slaets

Waarom worden we ouder?

Dat we ouder worden hebben we te danken aan de goede medische ontwikkelingen. We zijn ons ook meer bewust van de negatieve factoren voor de gezondheid, zoals roken, weinig bewegen en ongezond eten. Toch kan hier nog wel een inhaalslag worden behaald, aldus David van Bodegom, arts en verouderingswetenschapper. “Nederland staat in de middenmoot van de Europese Unie als het om de hoogste levensverwachting gaat. We zijn in Nederland de afgelopen decennia steeds dikker geworden, we zijn zitkampioen van Europa en lijden aan een scala van welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, artrose en ouderdomssuiker.”

Hoe blijven we vitaler?

Het antwoord kennen we eigenlijk wel: gezond eten, veel bewegen, goed slapen… Toch blijkt dat in de praktijk lastig vol te houden. Het verlossende antwoord ligt niet in dieetboeken, superfoods en ontslakkingskuren. Maar door gezonde keuzes te integreren in onze dagelijkse omgeving en routines kunnen we onze leefstijl duurzaam veranderen. Dit en meer komt aan bod in de collegereeks, waarbij vraagstukken biologisch, sociologisch, antropologisch, psychologisch, economisch en medisch zullen worden benaderd. Het uiteindelijke streven is dat we niet alleen oud willen worden maar juist ook willen zijn!

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.leydenacademy.nl/collegereeks