Lageveen en Achterduin feestelijk geopend

25 april 2018

De nieuwe vleugel aan de achterkant van woonzorglocatie Berkhout is op vrijdag 16 februari feestelijk geopend. Locatiemanager Bianca de Nijs, wethouder Adri de Roon en lid Raad van Bestuur van Marente Anneke Asberg, hielden korte toespraken. Twee mantelzorgers en tevens leden van de lokale cliëntenraad, hebben de symbolische sleutel verkregen door twee enorme ballonnen te laten knallen. Eind februari verhuizen de bewoners met hun zorgverleners naar hun nieuwe woning in Berkhout.

Achterduin en Lageveen

De nieuwe woonvleugel bestaat uit twee verdiepingen waar in totaal 22 mensen met dementie kunnen wonen. Ze krijgen allemaal een eigen kamer met sanitair. De begane grond gaat 'Achterduin' heten en de 1e etage 'Lageveen'. Op beide verdiepingen komt een gezamenlijke woonkamer met open keuken en een terras/balkon. Op dit moment wordt hard gewerkt om alles gezellig en huiselijk in te richten.

Meer woonruimte voor mensen met dementie in Lisse

In eerste instantie verhuizen de bewoners uit Mariënhaven in Warmond naar de nieuwe appartementen. En voor de langere termijn is het vooral een verbetering van woonzorgmogelijkheden voor Lissenaren. Bianca de Nijs, manager in Berkhout: "Wij merken dat er veel vraag is naar verpleeghuiszorg voor mensen met dementie. Met deze uitbreiding kunnen we meer mensen in Lisse huisvesten, waardoor ze niet naar een woonzorglocatie in een andere gemeente hoeven."

Kleinschalig wonen

Net als in veel andere locaties van Marente zijn de woongroepen kleinschalig en huiselijk. Iedereen krijgt een persoonlijke appartement en kan gebruikmaken van een gezamenlijke huiskamer met open keuken. Bianca: "De elf bewoners van een etage vormen als het ware een huishouden met de woonbeleider, familie en vrijwilligers. Samen een bakkie zetten, een spel doen, een lied zingen of even naar buiten in de gesloten binnentuin. We zien op andere locaties dat deze manier van wonen erg aanslaat bij bewoners en hun familie.