'Er ging een wereld voor ons open'

14 mei 2019

Jolande Teeuwen bezocht de bijeenkomst Langer zelfstandig thuis met haar ouders. “Bij mijn moeder is een progressieve spierziekte geconstateerd”, vertelt ze. “Dan weet je: het gaat alleen maar achteruit. Tijdens de bijeenkomst ging er een wereld voor ons open.”

Themabijeenkomst Langer zelfstandig thuis

Voor Jolande en haar ouders was het een heel verhelderend inkijkje in wat er allemaal voorhanden is om het leven makkelijker te maken. "Er kwamen veel onderwerpen voorbij waar je helemaal niet bij stilstaat tot je erop gewezen wordt. Hoe onderhoud je bijvoorbeeld een rolstoel? Hoe loop je met een rollator? Hoe houd je je huis toegankelijk? Wat als je niet uit je bed kunt komen of valt?”

Breed aanbod
“Bij hulpmiddelen voor ouderen denken mensen al gauw aan rollators en trapliften”, vertelt ergotherapeut Irene Verdouw die de training verzorgt. “Maar het aanbod is zo veel breder! Van hulpmiddelen waarmee het minder kracht kost om de kraan open te draaien tot antislipmatten om vallen te voorkomen, speciale washandjes voor doorligplekken en extra lange schoenlepels. Zo hoef je bij allerlei alledaagse handelingen waar je moeite mee krijgt, voorlopig nog geen beroep op anderen te doen. Tijdens de bijeenkomst maken we een virtuele ronde door een seniorenhuis en laten we per ruimte zien hoe je daar kleine en grotere knelpunten kunt oplossen. Van de keuken tot de slaapkamer en de badkamer. Ook geven we informatie over waar je voor die hulpmiddelen terecht kunt en welke vergoedingen er zijn.”

Meer comfort
Na afloop van de bijeenkomst haalden ze direct verschillende hulpmiddelen in huis voor Jolandes moeder, waaronder een handvat om makkelijker uit de auto te komen en klossen voor onder een stoel waardoor de uitstap kleiner wordt. “Inmiddels is ook de badkamer bij mijn ouders aangepast. Zo redden ze zich nog. De bijeenkomst heeft daar zeker aan bijgedragen. Ik kan ‘m iedereen aanraden: ook als je goed ter been bent en alles nog kunt, doe je er ideeën op om jezelf nét meer comfort te bezorgen. En je weet alvast wat er mogelijk is als het allemaal wat moeilijker wordt.”

Meer weten of aanmelden?
De trap beklimmen, schoenen aantrekken, een appel schillen, uit de auto of uit bed komen, een pot doperwten opendraaien. Allemaal alledaagse handelingen die gaandeweg lastiger kunnen worden. Dan is het goed te weten dat er talloze hulpmiddelen bestaan waarmee u zich ondanks beperkingen toch nog prima redt. Hierin krijgt u inzicht tijdens de themabijeenkomst Langer zelfstandig thuis. De volgende vindt plaats op 4 juni van 14.00 uur tot 16.00 uur in Lisse. Voor meer informatie en/of aanmelden kunt u tussen 8.30 uur en 16.30 uur contact opnemen met ledenservice Marente via 071 409 32 23. Aanmelden kan ook heel eenvoudig via www.marente.nl/cursus.