Beeldzorg: één van de oplossingen voor code rood

24 februari 2022

Minister Helder voor Langdurige Zorg en Sport: "Beeldzorg waar het kan, fysieke zorg waar nodig." 

Vanuit Avant (een collectief van ouderenzorgorganisaties in Zuid-Holland Noord) kondigden we in december code rood aan voor de ouderenzorg: 4300 verpleegzorgplekken tekort in 2040. Een probleem dat iedereen in de samenleving aangaat en dat we samen moeten aanpakken. Als zorgorganisatie kijken wij bijvoorbeeld ook naar slimme oplossingen om goede zorg te kunnen blijven verlenen. Eén daarvan is de inzet van beeldzorg. Vandaag, donderdag 24 februari, kwam minister Helder voor Langdurige Zorg en Sport op bezoek bij ons beeldzorgteam.    

Beeldzorg binnen Marente 

Marente is ruim 3 jaar geleden op kleine schaal begonnen met beeldzorg. Inmiddels is dit een op zichzelf staand team met 17 beeldzorgcollega’s en met ruim 150 cliënten in zorg. Wat is beeldzorg? Een centraal werkend beeldzorgteam voert videogesprekken met thuiswonende cliënten, ook wel zorg op afstand genoemd.  

Hoe werkt zorg op afstand? Beeldzorg is een vorm van zorg met beeld en geluid tussen een cliënt en een zorgprofessional, waardoor we snel en efficiënt op de zorgvraag kunnen inspelen. Beeldzorg is een aanvulling op de reguliere thuiszorg en kan goed worden ingezet bij vele zaken zoals herinnering aan inname medicatie, begeleiding bij het spuiten van insuline of begeleiding dag- en nachtritme. Met een eenvoudige tablet wordt er dan op vastgestelde tijden contact opgenomen met de cliënt.  

Beeldzorg maakt het mogelijk om zorg aan mensen te verlenen, wat anders misschien niet mogelijk zou zijn geweest. Een bijkomend voordeel is dat er collega's in het beeldteam zitten, die fysiek niet meer in de thuiszorg kunnen werken en op deze manier toch een groot aantal cliënten kunnen ondersteunen. 

Slimme Zorg Estafette 

In het kader van de Slimme Zorg Estafette en het inwerktraject van minister Helder kwam zij vandaag een kijkje nemen bij ons beeldzorgteam. Samen met beeldzorgverpleegkundige Marijke ervoer zij hoe het is om via een beeldscherm zorg te verlenen. In een rond-de-tafel gesprek ging de minister het gesprek aan met beeldzorgverpleegkundigen en wijkverpleegkundigen van Marente. Zij vertelden de minister mooie verhalen over de (beeld)zorg en wat dit oplevert in de wijk.  

Vervolgens is zij ook, samen met wijkverpleegkundige Jet bij een cliënt thuis geweest om vanaf de andere kant van het beeldscherm mee te kijken in het zorgmoment met beeldzorgverpleegkundige Marleen. Minister Helder: “Ik ben heel enthousiast over beeldzorg. Het werkt voor cliënten en voor verpleegkundigen. Ik heb grote bewondering voor Marleen en haar collega’s, die de afgelopen drie jaar hebben laten zien dat het gebruik van technologie in de zorg gewoon een kwestie van doen is. Belangrijk is ook dat de hele organisatie van Marente hier achter staat, waardoor de beeldzorg een succes is geworden. Wat mij betreft gaan we dit vaker doen in Nederland. Beeldzorg waar het kan, fysieke zorg waar nodig.” 

Vernieuwende oplossingen, zoals beeldzorg, zijn noodzakelijk om ook in de toekomst goede ouderenzorg te blijven bieden. Het is goed om te zien dat deze ‘slimme zorg’ hoog op de agenda staat van de minister.